Så tränas SVT:s korrespondenter för krissituationer

Uppdaterad
Publicerad

En gång om året samlas alla SVT:s korrespondenter i Sverige för att byta erfarenheter och tränas – för kris.

– Detta är en av de viktigaste veckorna på hela året, säger Ulrika Bergsten, till vardags korrespondent i Peking, Kina.

SVT:s korrespondenter och utrikesreportrar jobbar ibland i krigszoner och osäkra miljöer. Inför varje resa försöker de minimera riskerna med en rad olika säkerhetsåtgärder, tät kommunikation samt noga förberedelser och uppföljningar. Dessutom får de en årlig utbildning i säkerhetstänkande och livräddning. Årets utbildning sker senare i veckan (Se hur fjolårets utbildning gick till i klippet ovan).

Korrespondenter och reportrar tränar i uppbyggda miljöer. Avsikten är att när en krissituation väl uppstår ska de ha en känsla av igenkänning. Förhoppningen är att det ska bidra till att de kommer ihåg vad de lärt sig om exempelvis hjärt- lungräddning eller hur man stoppar blodflödet från kulhål och andra djupa sårskador.

Utrikesreporter Johan Ripås var en gång med om att försöka rädda en mans liv efter en olycka i Soweto utanför Johannesburg i Sydafrika:

– På grund av de här kurserna så var det inte så traumatiskt, menar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.