Säkerhetsanalytikern om hotbilden i Washington: ”Det här är bara startskottet”

Uppdaterad
Publicerad

De massiva säkerhetspådraget under Bidens presidentinstallation fick högerextrema grupper att varna sina anhängare från att begå väpnade attacker. Nu har de i stället siktet inställt på besvikna Trump-anhängare, enligt säkerhetsanalytikern Mollie Saltskog.

– De delar taktiker för hur de ska rekrytera anhängarna som känner sig övergivna av Trump, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Uppemot 25 000 soldater fanns på plats i Washington när Joe Biden svors in som USA:s nya president under onsdagen. Ceremonin framför Capitolium omgärdades av rigorösa säkerhetsåtgärder efter stormningen av kongresshuset den 6 januari. 

Säkerhetsåtgärderna fick högerextrema grupper att varna sina anhängare från att protestera väpnat eller begå attacker på grund av den ökade risken att bli gripen. Det berättar Mollie Saltskog, som är säkerhetsanalytiker i Washington, i SVT:s Morgonstudion. 

Presidentvalet i USA 2020

– I stället uppmanades följarna att bida sin tid och begå attacker vid ett bättre tillfälle. Det visar att det går att motverka hotet, dock kan inte Washington fortsätta vara militariserat så hotbilden ligger kvar. Vi befarar att det här bara är startskottet.

”Känner sig övergivna av Trump”

Hotbilden från högerextrema grupper har funnits under en längre tid, men ignorerats av president Donald Trump, menar Mollie Saltskog. Nu ser hon och hennes kolleger att många QAnon-anhängare, som stöttat Donald Trump, är förtvivlade och förbryllade över att Trump inte tog tillbaka makten med våld. 

Qanon-anhängarna tror att det finns en stor, mäktig konspiration som styr USA bakom kulisserna – bestående av satanistiska pedofiler och globalister – och att Trump har försökt bekämpa konspirationen. 

– De känner sig övergivna och det har plockats upp av våldsbejakande högerextrema kanaler. De delar nu taktiker för hur de ska rekrytera de här anhängarna som känner sig övergivna av Trump, säger Mollie Saltskog.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet