Person i polisuniform vid den Natoflygbas i Tyskland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här lämnar polisbilar Natoflygbasen i Geilenkirchen i västra Tyskland. Foto: AP

Säkerhetsnivån sänkt igen vid Natobasen i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Säkerheten vid Natoflygbasen i Geilenkirchen i västra Tyskland höjdes under torsdagen till den näst högsta nivån. Senare på fredagen sänktes den igen, skriver Nato Awacs på X. Höjningen skedde till följd av underrättelseinformation som pekade på möjligt hot, skriver Der Spiegel. Till följd skickades all personal som inte behövdes hem.

Flygbasen i Geilenkirchen huserar alliansens avancerade radar- och spaningsflyg (AWACS). Och efter att säkerhetsnivån höjdes skrev de i ett inlägg på X:

”Säkerheten för vår personal är vår högsta prioritet. Verksamheten fortsätter som planerat”.

Till Der Spiegel sa flygbasens talesperson att ”det inte är någon anledning till oro” och att säkerheten höjts enbart som en ”försiktighetsåtgärd för att säkerställa att vi kan fortsätta våra kritiska operationer”.

Tidningen skriver vidare att polisbilar setts till kring flygbasen och att polisen bekräftat att de har ett ärende där, men utan att ge några ytterligare uppgifter.

På bilder från säkerhetskontrollerna till flygbasen kunde flera polisbussar ses i natten samtidigt som skyltarna lyste med texten: ”Säkerhetsvarning C”.

Men vid 16-tiden på fredagen meddelade Nato Awacs på X att säkerhetsnivån sänkts till B+.

”Den tillfälliga ökningen av Charlie var en försiktighetsåtgärd för att minimera potentiella risker för vår organisation och personal. Alla planerade operationer fortgår som planerat”, står det i inlägget.

Det framgår ingen ytterligare information kring varför nivån höjdes eller vad det eventuella hotet kan ha varit.

Annan flygbas stängdes ned förra veckan

Förra veckan stängdes en tysk flygbas ned nära Köln i flera timmar på grund av farhågor att vattenförsörjningen kunde ha manipulerats. Men en utredning fann inga bevis för sådant sabotage, rapporterar AP.

Det kom också rapporter om misstänkta observationer i Geilenkirchen och en person greps kortvarigt för förhör i närheten av basen, rapporterade dpa då, men det visade sig inte vara något obehagligt, skriver nyhetsbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.