Foto: TT

Sally Yates ska grillas om Rysslandslarm

Uppdaterad
Publicerad

Sally Yates, USA:s tillförordnade justitieminister i januari och den som slog larm om den dåvarande nationelle säkerhetsrådgivaren Michael Flynns Rysslandskontakter, ska frågas ut i senaten.

Måndagens haussade utfrågning handlar om just varningen som Yates serverade en av Vita husets jurister den 26 januari. I korthet sade Yates att de kontakter Flynn haft med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak innefattade samtal om de sanktioner som Obamaregeringen infört – vilket skulle kunna göra Flynn till måltavla för utpressning.

LÄS MER: Rysslands utrikesminister Lavrov till USA

USA-val 2016

Tidigare hade Flynn försäkrat vicepresident Mike Pence att sanktionerna inte diskuterats. Flynn tvingades avgå den 13 februari, eftersom det då stod utom allt tvivel att han vilselett just Pence om samtalen.

Het fråga

Tidningen The Washington Post skrev i helgen att Trumps övergångsorganisation redan i november varnade Flynn för att kommunicera med Rysslandsambassadören, då man antog att han övervakades.

Frågan om Rysslandskontakterna är het eftersom ryska hackare pekats ut av USA:s underrättelsetjänster för inblandning i fjolårets valrörelse, vilket många anser kan ha varit till Trumps fördel.

 I dagsläget pågår flera utredningar om Rysslands agerande och huruvida Trumpkampanjen och Moskva varit i maskopi. Vid sidan av Flynn utreds bland andra kampanjrådgivaren Carter Page och den tidigare kampanjchefen Paul Manafort.

LÄS MER: Michael Flynn avgår

Inför utfrågningen i senaten påpekar Trump via Twitter att det var företrädaren Barack Obamas styre som först kontrollerade Flynn och gav honom tillgång till säkerhetsklassat material.

Sparkades av Trump

Vid sidan av Yates ska även Obamas tidigare nationelle underrättelsechef James Clapper höras i utfrågningen, som leds av den republikanske senatorn Lindsey Graham. Clapper har tidigare sagt att det inte finns några bevis för att Trumpkampanjen och Moskva agerat samordnat.

Karriäråklagaren Yates höll en relativt låg profil under sina två år som biträdande justitieminister till Loretta Lynch, som tillsattes av demokraten Obama. När Trump blev president den 20 januari föll det på henne att hålla ställningarna som tillförordad justitieminister, till dess att Trumps egen kandidat Jeff Sessions godkänts. Men Yates hade bara jobbet i tio dagar innan hon sparkades av Trump, eftersom hon vägrade försvara hans kontroversiella inreseförbud i domstol.

Michael Flynn

Född i Rhode Island 1958. Var registrerad demokrat men ställde sig tidigt bakom republikanen Donald Trumps presidentkampanj och gav honom råd under valrörelsen.

Pensionerad generallöjtnant och tidigare chef för den militära underrättelseorganisationen DIA. Har verkat på fältet i Irak och Afghanistan.

Utsågs av Trump till nationell säkerhetsrådgivare, en post han hade i 23 dagar innan han tvingades avgå eftersom det framkommit att han vilselett vicepresidenten om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör.

Kontroversiell då han hållit välbetalda tal i Ryssland och uttryckt sig islamofobiskt. Liksom Trump är Flynn en ivrig twittrare. Uppgifter om kopplingar mellan Turkiets regering och Flynns konsultbolag har också cirkulerat.

I fjol somras, på Republikanernas partikonvent, höll Flynn ett eldigt tal där han anklagade demokraten och förre utrikesministern Hillary Clinton för hennes hantering.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet