Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Okontroversiellt att Narges Mohammadi får fredspriset, men kommittén tar ställning mot regimen i Iran”– Hör SVT:s mellanösternkorrespondent om årets fredspris. Foto: SVT/TT

Samir Abu Eid: ”Kan straffas för att hon får fredspriset”

Uppdaterad
Publicerad

Nobels fredspris 2023 tilldelas den fängslade iranska människorättsaktivisten Narges Mohammadi, för sin ”kamp för att främja mänskliga rättigheter och frihet för alla” i diktaturens Iran.

– Det här kommer nog ingjuta nytt hopp i proteströrelsen, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

Narges Mohammadi sitter i dag i det ökända Evinfängelset i Teheran, varifrån hon kan friges tidigast 2026, om straffet inte förlängs. Trots det fortsätter hon bedriva sin mångåriga kamp för demokrati, frihet och kvinnors rättigheter i Iran.

Mohammadi har bland annat kämpat för kvinnors rättigheter och mot dödsstraffet och var en av de förhandstippade vinnarna innan den norska Nobelkommittén på fredagen meddelade vem som tilldelas årets fredspris, vid en ceremoni i Oslo.

”Priset kommer inspirera”

Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid tror att priset betyder oerhört mycket för henne personligen, men också för miljoner andra iranska kvinnor och tjejer.

– Jag tror att det här priset kommer inspirera henne själv, men även många många andra, säger han.

Narges Mohammadi är utbildad fysiker men har främst varit verksam som journalist och aktivist.

IRNA: Nobelkommittén politiserar mänskliga rättigheter

Under onsdagskvällen anklagade Irans statliga nyhetsbyrå, IRNA, Nobelkommittén för att ”politisera frågan om mänskliga rättigheter” och för att ”agera på ett inblandat sätt” genom att hedra Narges Mohammadi.

”Att tilldela Nobels fredspris till en person som har dömts enligt ett lands lagar, och som för närvarande avtjänar ett fängelsestraff, kan bara kallas att politisera begreppet mänskliga rättigheter, ska IRNA ha sagt i en rapport om priset.

Även Irans utrikesministerium har gått ut och kallat beslutet för ”partiskt” och ”ett försök att poltisera priset” i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.