De två mördarna Farook och Maliks sönderskjutna bil. Foto: TT

San Bernardino-skytten kan ha radikaliserats

Uppdaterad
Publicerad

Syed Rizwan Farook som tillsammans med sin fru sköt ihjäl fjorton människor i Kalifornien i onsdags hade kontakt med kända extremister och kan ha radikaliserats. Dessutom ska hans fru Tashfeen Malik ha svurit trohet till Islamiska Staten i samband med attacken, enligt poliskällor som återges i amerikanska medier.

Vad som ligger bakom masskjutningen i staden San Bernardino i USA är fortfarande okänt. Men den amerikanska federala polisen FBI har hittat kopplingar mellan gärningsmännen och islamiska terrorister, rapporterar flera amerikanska medier.

Dessutom ska den kvinnlige skytten, Tashfeen Malik, ha svurit trohet till terrorgruppen Islamiska Staten, rapporterar CNN. Kvinnan gjorde ett Facebook-inlägg i falskt namn bara minuter före attacken. I inlägget prisade kvinnan ledaren för IS, Abu Bakr al-Baghdadi. Det bekräftar en av Facebooks chefer för nyhetsbyrån AP. Kvinnans falska konto har nu plockats ned och Facebook har överlämnat materialet till FBI.

Masskjutning i San Bernardino

Automatvapen och bomber

28-årige Syed Rizwan Farook och hans 27-åriga fru Tashfeen Malik stormade in på julfesten på den kommunala avdelning där Farook jobbade och sköt ihjäl fjorton människor. Paret var beväpnade med automatvapen, pistoler och explosiva rörbomber, och var iklädda stridsvästar och svarta militära kläder. I parets hem hittades fler bomber och ammunition.

Tillvägagångsättet har fått både politiker och medier att börja spekulera i om det i själva verket rörde sig om ett terrordåd. President Barack Obama har sagt att det kan röra sig om terrorism.

Kontakt med extremister

Los Angeles Times citerar en källa inom den federala polisen som hävdar att Farook varit i kontakt med ett fåtal misstänkta extremister. Det finns också indikationer på att Farook kommunicerat med åtminstone en person som övervakas av polisen misstänkt för terrorbrott.

Kontakten mellan de två kan ha varit ytlig, men enligt källan till LA Times tyder det på att det kan finnas en terrorkoppling till masskjutningen.

Den republikanske politikern Adam Schiff sa under torsdagen, efter att ha blivit informerad om utredningen i kongressen säkerhetsutskott, att Farook blivit ”radikaliserad”.

Även NBC Los Angeles rapporterar att Farook varit i kontakt med extremister kända av FBI via sociala medier.

Förvånade moskébesökare

Att 28-årige Farook ska ha radikaliserats eller haft några extrema åsikter är dock ingenting som bekräftas av människor i moskén i San Bernardino dit han brukade gå.

– Han var en väldigt snäll person, väldigt mjuk, säger frekvente moskébesökaren Ali till LA Times.

Mustafa Kuko, chef för Islamiska centret i Riverside som Farook besökte regelbundet för ungefär två år sedan, beskriver honom som tystlåten, privat och engagerad i studier av Koranen. Farook ska ha memorerat Koranen.

– Han vet att vi tror att om man tar ett liv så tar man allt liv. Så att han gjorde tvärtemot vad muslimer tror på... Ja, jag vet inte, säger Kuko till LA Times.

Inga indikationer

Det fanns inga indikationer på att han förberedde sig för att mörda, säger Kuko i en intervju med lokaltidningen The San Bernardino Sun, samtidigt som Kuko betonar att moskéns budskap handlar om fred, inte våld.

– Han skulle aldrig prata med mig om något sådant, säger Mustafa Kuko.

Moskébesökare i moskén i San Bernardino säger att Farook var tystlåten, men när han pratade så handlade det inte om politik eller problem på jobbet, skriver San Bernardino Sun.

Frun är okänd

När det gäller Farooks fru, 27-åriga pakistanska medborgaren Tashfeen Malik, så finns det inte så många kända uppgifter. Få kan säga hur hon såg ut eftersom hon ofta bar heltäckande slöja, enligt LA Times.

Amerikanska myndigheter har uppgivit att paret träffades på nätet för några år sedan och gifte sig förra året i Saudiarabien. I juli kom de båda till USA där Malik fick permanent uppehållstillstånd förra sommaren, efter en rutinmässig bakgrundskontroll av FBI.

Officiellt har FBI varit förtegna om eventuella kopplingar till terrorism, men säger att detta är något som man noga utreder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Masskjutning i San Bernardino

Mer i ämnet