Sannfinländarnas ex-ledare Timo Soini och Finlands statsminister Juha Sipiläs (C). Foto: TT

Bryter sig ur Sannfinländarna – för att rädda regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga sannfinländska ministrar och ett antal riksdagledamöter bryter med sitt parti för att rädda Finlands regering.

Regeringskrisen är avvärjd, säger statsminister Sipilä enligt FNB.

– Regeringen behöver inte avgå utan fortsätter med sina nuvarande ministrar, förklarar Sipilä.

Sannfinländarnas exledare Timo Soini och hans ministrar försök att lösa Finlands regeringskris genom att bilda en ny riksdagsgrupp, verkar ha lyckats.

Regeringskris i Finland

Den finländske statsministern Sipilä ställde nyligen in sitt planerade besök landets president, där han planerade att lämna in regeringens avskedsansökan.

Vill fortsätta regeringsarbetet

Anledningen är att 20 sannfinländska riksdagsledamöter tidigare idag hoppade av sitt parti och skapade en ny riksdagsgrupp, rapporterar YLE. Den nya riksdagsgruppen heter Uusi vaihtoehto (Det nya alternativet). 

Medlemmarna är beredda att fortsätta i den Finska regeringen under Juha Sipiläs (C) regering med det gamla regeringsprogrammet. Alla sannfinländska ministrar ingår. Riksdagsledamot Simon Elo blir ordförande för den nya riksdagsgruppen och före detta partiordförande Timo Soini, som varit landets utrikesminister, blir vanlig medlem.

”Krafter har kapat partiet”

– Vi kommer säkert att ses som förrädare. Men i dag är vi inte politiker utan ute i fosterlandets ärenden, säger Simon Elo till svenska Yle.

– Det handlar inte om att Jussi Halla-aho har valts till ordförande utan om de krafter som kapat partiet. Min uppgift är att kämpa för de saker som jag valdes för, inte att oroa mig för min egen karriär.

Justitieminister Jari Lindström säger att det var jobbigt beslut att bryta med partiet:

– Fram tills i fredags hade jag ett politiskt hem, på lördag blev jag hemlös. Sannfinländarna är inte längre det parti som jag anslöt mig till.

Ingen avskedsansökan

I eftermiddag skulle Finlands statsminister Juha Sipilä ha besökt president Sauli Niinistö, för att lämna in regeringens avskedsansökan. Det mötet är nu inställt.

I stället blir det, enligt Soinis grupp, regeringsförhandlingar mellan Centern, Samlingspartiet och Nytt alternativ. En regering med utbrytarna skulle ha en majoritet även om den är knapp.

Sipiläs beslut att upplösa regeringen var en reaktion mot att Sannfinländarnas i helgen valde Jussi Halla-aho till ny ledare. Den hetsdömde Halla-aho är så främlingsfientlig att de två andra partierna i regeringen helt enkelt vägrar fortsätta samregera med hans parti.

LÄS MER: Hetsdömd partiledare utlöste regeringskris i Finland

Efter att Sannfinländarna sparkats ur regeringen har liberala Svenska folkpartiet, liksom Kristdemokraterna, sagt sig vara öppna för diskussioner för att samregera med Centern och Samlingspartiet. Om man inte lyckas hitta ett nytt regeringsunderlag väntar nyval.

Unik kris

Finland har inte på senare tid, om någonsin, haft en sådan regeringskris som nu.

– Den risk som det innebar att ta in Sannfinländarna i regeringen förverkligades fullständigt i omröstningarna under veckoslutet. Under en eftermiddag förvandlades partiet till något helt annat, säger Markku Jokisipilä, chef för riksdagsforskningen vid universitetet i Åbo, till FNB, med hänvisning till att Jussi Halla-ahos anhängare i partiet tog ledningen.

Man får enligt Jokisipilä gå tillbaka till tiden före 1987 för att finna en liknande situation som den nu uppkomna. Nyval har senast hållits hösten 1975.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringskris i Finland

Mer i ämnet