Senaste nytt om FN:s klimattoppmöte COP29 i Baku
Vem ska betala för klimatförändringarnas konsekvenser? Den frågan dominerar FN:s klimattoppmöte COP29 år 2024 i Baku, Azerbajdzjan, 11-22 november. Fattiga länder kräver den rika världen på 1 000 miljarder dollar per år i bistånd.
Följ det senaste i SVT:s liverapport.
Vem ska betala för klimatförändringarnas konsekvenser? Den frågan dominerar FN:s klimattoppmöte COP29 år 2024 i Baku, Azerbajdzjan, 11-22 november. Fattiga länder kräver den rika världen på 1 000 miljarder dollar per år i bistånd.
Följ det senaste i SVT:s liverapport.
Senaste nytt från COP29
Överblick
Uppgifter om nytt bud: 300 miljarder dollar per år
Efter missnöjet mot fredagens utkast kommer uppgifter om ett högre bud.
EU, USA, Storbritannien och Australien uppges gå med på att rika länder ska betala 300 miljarder dollar per år till 2035 som kompensation till fattiga länders klimatanpassning, enligt källor till Reuters. Det kan jämföras med fredagens förslag på 250 miljarder dollar.
En talesperson för EU-kommissionen har inte velat kommentera det hela. Det är oklart om en del av beloppet ska komma från privata finansiärer i det nya utkastet som väntas på lördagen. Utvecklingsländer har krävt att hela summan ska vara offentliga medel.
Thunbergs kritik mot COP29: "Dödsdom"
Greta Thunberg sågar det pågående mötet. I ett inlägg på X kallar hon det nuvarande utkastet "en fullständig katastrof" och skriver att man är på väg att gå med på en dödsdom.
"Det är tydligt att våra nuvarande system inte fungerar. COP-processerna sviker inte bara oss, de är del av ett större system av orättvisa utformat för att offra nuvarande och framtida generationer för att ett fåtal ska kunna fortsätta göra ofattbara vinster och fortsätta suga ut planeten och människor", skriver klimataktivisten.
Thunberg riktar även en känga mot värdlandet Azerbajdzjan som hon kallar "en repressiv och auktoritär oljestat som har begått etnisk rensning och folkmord på armenier".
COP29 på övertid: Slutgiltig text väntas i dag
God morgon från Baku!
Nu väntar vi på att få se vad nattens förhandlingar har lett fram till. Gårdagens utkast, som väckte stort missnöje bland utvecklingsländerna, ska ha omarbetats och väntas presenteras någon gång under dagen.
När parterna sedan samlas i stora salen för ett sista plenum, antagligen sent i dag, är det ordförandeskapets förhoppning att en slutgiltig text ska kunna röstas igenom.
Men vi vet samtidigt att stormöten på COP kan ta lång tid - eftersom många kan vilja vädra sina åsikter om texten.
Vi kommer uppdatera så fort vi vet mer om när det närmar sig ett beslut här.
Kinas utsläpp nu större än EU:s
Kina har nu större historiska utsläpp än EU enligt en ny analys från Carbon Brief. USA har dock förstaplatsen, vilken Kina aldrig kommer att nå enligt analysen.
Frågan om historiska utsläpp är het på COP29 eftersom det påverkar vem som borde vara med och betala enligt EU och USA.
Allt om fossila bränslen struket
På COP 26 i Glasgow nämndes fossila bränslen för första gången. I Dubai förra året kom länderna överens om att "ställa om från fossila bränslen".
Kravet från bland annat EU på COP29 har varit att skärpa det. Men i alla textutkast som kommit idag är ordet fossilt utraderat.
Saudiarabien krävde det i plenum, och fick stöd av bland annat Kina och Indien.
Vilka ska betala och vilka ska inte betala?
Det bestäms av FN:s klimatkonvention från 1992. Då delades länderna upp i Annex I och II, och i "non-annex countries".
Annex II ska bidra enligt Parisavtalets artikel 9:
EU, USA, Kanada, Japan, Australien, Storbritannien, Norge, Nya Zeeland, Schweiz.
De här kan få ta emot pengar och slipper betala (non-annex):
Kina, Saudiarabien, Ryssland, Sydkorea, Mexiko, Förenade Arabemiraten, Kuwait, hör till de cirka 150 länderna.
EU och USA vill att fler länder är med och betalar för att nå ett högre mål, men detta har Kina mfl nobbat helt på COP29. Det är inte med i det senaste utkastet.
"Två utkast till att vänta"
COP-ordföranden tror att mötet kan dra över till på söndag. Och mötesveteranen Bill Hare på Climate Analytics tror att fredagens textutkast kommer att följs av två till innan man kanske enas.
- Det brukar vara ett förslag som lutar för mycket åt ett håll, sedan ett som landar på andra sidan bordet innan något landar i mitten, säger han till AP.
- Det kommer att bli en lång natt, kanske två nätter innan vi kommer överens här.