Oroligheterna i Sudan
FN: Parterna i Sudan redo att förhandla
Parterna i konflikten i Sudan, den sudanesiska armén och den paramilitära gruppen Rapid Support Forces, är redo att sätta sig vid förhandlingsbordet.
Det uppgav Volker Perthes, FN:s särskilda sändebud i landet, på måndagen.
"Parterna har gått med på att skicka representanter för att förhandla i samtal som initialt ska syfta till att upprätta en "stabil och pålitlig" vapenvila, övervakad av nationella och internationella observatörer" uppger han.
Samtidigt poängterar Volker att ramen för förhandlingarna ännu inte är utformade, och officiellt är det bara militären som meddelat att man är redo för förhandlingar.
Parallellt med detta har nya strider brutit ut mellan parterna på måndagen.
Överblick
Sju dagars vapenvila överenskommen enligt Sydsudan
Den sudanesiska armén och RSF har kommit överens om en sju dagar lång vapenvila med start den 4 maj, enligt ett uttalande från Sydsudans utrikesdepartement, rapporterar Reuters.
Båda sidor ska ha kommit överens om att utse representanter för fredsförhandlingar. Sydsudan har utsetts som ett möjligt värdland för fredsförhandlingar och har också erbjudit sig att medla i konflikten, skriver Reuters.
Hassan förlorade sin systerson och en nära vän i Sudan. Han försöker dagligen att få kontakt med hemlandet, men det har varit svårt då elnätverket i Sudan slagits ut under striderna.
– Jag har inte haft kontakt på flera dagar, det har varit jättesvårt, eftersom det inte finns någon el eller internet, säger
Hassan Alsherif Saud Ahmed till SVT Nyheter Sörmland.
Över 100 000 har flytt från Sudan till grannländer
Antalet flyktingar som har tagit sig från Sudan och in i grannländer är nu uppe i över 100 000. Det meddelade UNHCR:s talesperson Olga Sarrado på en pressträff i Genève under tisdagen, enligt AP.
I ett inlägg på Twitter varnar samtidigt FN:s flyktingchef Filippo Grandi för att siffran kan stiga till 800 000:
“Vi hoppas att det inte kommer till det, men om inte våldet upphör kommer fler människor att tvingas fly.”
Många har också drivits på flykt inom landets gränser sedan stridigheterna bröt ut i mitten av april. Enligt en talespersoner från FN:s migrationsorgan, IOM, handlar det om minst 334 000.
Matbiståndsprogram återupptas
FN har återupptagit sitt matbiståndsprogram WFP i Sudan. Det skriver WFP:s chef Cindy McCain på Twitter på måndagen.
"WFP återgår skyndsamt till vårt viktiga arbete med att tillhandahålla avgörande hjälp till de som är i ett desperat behov av den här och nu".
Programmet pausades i mitten av april efter att tre medarbetare dödats i striderna mellan den sudanesiska armén och den paramilitära gruppen Rapid Support Forces.
Vapenvilan förlängs med ytterligare 72 timmar
I ett uttalande på söndagen sa den sudanesiska armén att man går med på att förlänga en vapenvila tillsammans med den paramilitära Rapid Support Force (RSF) med ytterligare 72 timmar. Det rapporterar Reuters.
Den vapenvila som pågått i veckan har brutits på flera platser till och från, men enligt uppgift är läget lugnare och striderna färre än innan.
Den senaste vapenvilan tar vid där den tidigare slutar, det vill säga på söndag vid midnatt. Den nya vapenvilan pågår till och med onsdag vid midnatt.
Plan från Röda Korset på plats i Sudan
Hjälporganisationen Röda Korsets första flyg med humanitär hjälp har landat i Sudan. Åtta ton nödhjälpsmaterial finns i hjälpsändningen, bland annat kirurgisk utrustning, ämnad för sjukhus och volontärer. Flygplanet från hjälporganisationen landade i Port Sudan.
Samtidigt går striderna mellan den reguljära armén och paramilitära RSF in på sin tredje vecka, trots den senaste vapenvilan, som formellt skulle löpa ut först vid slutet av söndagen.
"Det har varit mycket hårda strider och högljudd skottlossning sedan tidigt på morgonen på den gata där jag bor", säger en invånare i södra Khartum till AFP.
Sammandrabbningar rapporterades även runt arméns högkvarter i centrala Khartum, och armén genomförde även luftangrepp i grannstaden Omdurman.
Över 500 personer har dödats och tusentals skadats sedan striderna bröt ut. Tiotusentals människor har också tvingats på flykt.
(TT)
Indonesien evakuerar hundratals från Sudan
363 indonesiska medborgare som evakuerats från Sudan landade i Jakarta på söndagen. Det skriver Reuters.
Sedan i fredags har totalt har 748 personer evakuerats från Sudan av indonesiska myndigheter.
"Inte bara indonesiska medborgare – myndigheterna har också evakuerat utländska medborgare" skriver Indonesiens utrikesdepartement i ett utlåtande.
Storbritannien har evakuerat 1 900 från Sudan
Båda Storbritannien och USA lyckades genomföra en omfattande evakuering på lördagen, rapporterar TT.
Sent på lördagskvällen meddelade Storbritanniens utrikesdepartement att 1 888 personer evakuerats genom totalt 21 flygningar.
Den sudanesiske läkaren Abdulrahman Babiker, som fick plats på ett av planen eftersom han arbetar på ett sjukhus i Manchester, tillhörde dem som hade blandade känslor inför att lämna Sudan.
– Jag är tacksam för jag nu äntligen befinner mig på en säker plats och är på väg tillbaka till Storbritannien. Samtidigt känner jag mig nedstämd eftersom min familj – min pappa, mamma, bror och syster – fortfarande svävar i fara till följd av kriget i mitt land, säger han till BBC.
Vissa av dem som nu lämnat tvingades dock till svåra beslut eftersom brittiska medborgare inte tillåts ta med sig familjemedlemmar som saknar rätt att uppehålla sig i Storbritannien.
Förre Sudanledaren: "Mardröm för världen"
Konflikten i Sudan blir en "mardröm för världen" om striderna utvecklas till ett fullskaligt inbördeskrig. Det framhöll landets tidigare premiärminister Abdalla Hamdok vid en konferens i Kenyas huvudstad Nairobi på lördagen, skriver TT.
Enligt Hamdok riskerar striderna att bli värre än krigen i Syrien och Jemen om de inte stoppas.
– Det finns ingen som kommer att gå segrande ur det här.
Över 500 människor har dödats och närmare 4 200 skadats sedan maktkampen mellan den sudanesiska arméchefen Abdel Fattah al-Burhan och Mohamed Hamdan Dagalo, ledare för den paramilitära milisen RSF, utbröt den 15 april.