Live

USA-val 2024 – följ senaste nytt

Vem vinner kampen om Vita huset – Republikanernas Donald Trump eller Demokraternas Kamala Harris? Den 5 november är det presidentval och val till kongressen i USA. SVT rapporterar live om det senaste i amerikansk politik.

Vem vinner kampen om Vita huset – Republikanernas Donald Trump eller Demokraternas Kamala Harris? Den 5 november är det presidentval och val till kongressen i USA. SVT rapporterar live om det senaste i amerikansk politik.

Jacob Chansley, eller ”Qanon-shamanen” som han också kallas. Donald Trump.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jacob Chansley, eller ”Qanon-shamanen” som han också kallas: om stormningen av Kapitolium och USA-valet 2024. Foto: SVT/Reuters

Val i USA 2024

Maria • Vet man något om hur mormoner i USA röstar i presidentvalet?

Hej Maria,

Mormoner i USA röstar generellt konservativt och mormonfästet Utah är en av Republikanernas allra pålitligaste delstater. Partiet har vunnit Utah sedan 1968.

Men i grannstaten Arizona kan mormonerna ha varit utslagsgivande 2020 – till Demokraternas fördel.

Nästan 450 000 mormoner lever i Arizona, vilket utgör sex procent av befolkningen. I valet 2020 röstade drygt 18 000 av dem på Demokraterna, dubbelt så många som röstade på Hillary Clinton 2016. Biden vann Arizona med endast 10 457 röster.

Bland yngre mormoner är även Demokraterna ett populärt val och 2020 röstade runt hälften av de under 40 år på blått.

Källa: The Guardian

Överblick

Pinnat inlägg

Så sänder SVT under valnatten

Tisdag den 5 november är valdagen i USA. Du kommer kunna följa valnatten på SVT genom vår valvaka.

Inför valvakan 20.00-21.00

SVT:s korrespondenter om hur världens relation till USA kan påverkas beroende på vem som vinner presidentvalet.

Valvakan 22.00-10.00

Sänds i SVT Play samt i SVT2.

Vår USA-korrespondent Fouad Youcefi finns på plats i Washington DC där han med valskärmen ger en unik inblick i hur USA röstar. Dessutom rapporterar våra utsända från de viktigaste delstaterna. I studion samlas experter och gäster.

Se SVT:s tv-tablå här. Hela valvakan kan även ses på SVT Play.

Läs mer här: USA-val 2024 – allt du behöver veta

Så röstar astronauterna från rymden

Det finns inga ursäkter för att inte rösta, inte ens för astronauterna på ISS. Fråga bara de fyra amerikanska astronauterna som för närvarande befinner sig på internationella rymdstationen ISS.

– Det är en medborgerlig plikt, sade Suni Williams, rymdstationens befälhavare, i en intervju.

Astronauterna fyller i sina valsedlar, som sedan laddas in i rymdstationens datorer. De krypterade valsedlarna skickas sedan via satellit till markstationer i delstaten New Mexiko, som skickar vidare dem till Johnson space center i Houston, Texas. Nasa skickar därefter in röstsedlarna elektroniskt till valmyndigheten i Texas.

Amerikanska astronauter har röstat från rymden sedan 1997. (TT)

Harris gör hembesök under valspurten

För att samla ytterligare röster i vågmästarstaten Pennsylvania under valspurten knackade Kamala Harris dörr i staden Reading, på måndagskvällen lokal tid.

Reading är ett av fem planerade stopp för Harris i delstaten – det sista i Philadelphia.

2016 blev Trump den första republikanen att vinna Pennsylvania sedan George H.W. Bush 1988. Under 2020 tog Joe Biden, som är född i Pennsylvania, tillbaka delstaten.

Markerad händelse

Trump felkönar känd OS-boxare under kampanjmöte

Under sitt valmöte i Reading, Pennsylvania, diskuterade Donald Trump kontroversen kring damboxning i OS i år. Han sa felaktigt att två boxare var män som ”övergått till att bli kvinnor”.

Det var tydligt att Trump bland annat refererade till händelsen kring den algeriska boxaren Imane Khelif, som utsattes för en storm av kränkningar på nätet efter att hon besegrat den italienska boxaren Angela Carini på bara 46 sekunder i en inledande match.

Khelif, som inte är transsexuell, utsattes för påhopp efter att hon hade misslyckats med ett så kallat ”könstest”, av ett numera diskrediterat boxningsförbund.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Säkerheten runt Vita Huset förstärks

Med siffror som tyder på ett jämnt valresultat har säkerheten i Washington D.C förstärkts, rapporterar Reuters.

Utanför Vita Huset och vicepresidentens residens har, utöver de befintliga barrikaderingarna och stängslen, förts upp ytterligare stängsel för att skapa en större sluten omkrets.

Enligt Axios mäter sig de nya stängslen 2,5 meter höga och samma åtgärder tas också utanför den byggnad där Donald Trump kommer hålla sin valnattsfest.

Och utanför USA:s kongress, Kapitolium, har cykelställsbarriärer med skyltar som läser ”polislinje: Korsa inte” satts upp.

Enligt Secret Service är åtgärderna en del av de omfattande förberedelserna inför morgondagens val.

Beslutet: Musks miljonlotteri får fortsätta

En domstol i Pennsylvania har beslutat att Elon Musks politiska kommitté (PAC) får fortsätta sitt kampanjlotteri om en miljon dollar om dagen fram till presidentvalet.

Lotteriet, som pågått i flera delstater och där vinnarna utlovats miljonbelopp som en del av en kampanj för ökat valdeltagande, hade ifrågasatts av Philadelphias åklagare Larry Krasner som menade att tävlingen stred mot delstatens vallagar.

Musk’s juridiska team hävdade att vinnarna inte utses slumpmässigt, utan är planerade representanter som offentliggörs för att främja gruppens politiska mål.

Markerad händelse

78 miljoner har förtidsröstat i USA

Över 78 miljoner människor har redan lagt sin röst i det amerikanska valet. Av dem är nästan 18 miljoner i de sju viktiga vågmästarstaterna, enligt statisk från Floridas universitet, skriver The Wall Street Journal.

Flest förtidsröster bland vågmästarstaterna har lagts i North Carolina där 4,5 miljoner röstat.

Både Trump- och Harriskampanjerna har uppmanat sina väljare att rösta tidigt.

I det senaste valet 2020 under pandemin valde 101 miljoner att rösta tidigt. Det året röstade totalt 158 miljoner människor. (TT)

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump under sitt kampanjmöte på Santander Arena den 4 november 2024 i Reading, Pennsylvania.
Republikanernas presidentkandidat Donald Trump under sitt kampanjmöte på Santander Arena den 4 november 2024 i Reading, Pennsylvania. Foto: Chip Somodevilla/AFP/TT
Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris talar under ett kampanjmöte i Memorial Hall på Muhlenberg College i Allentown, Pennsylvania, måndag den 4 november 2024.
Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris höll kampanjmöte i Memorial Hall på Muhlenberg College i Allentown, Pennsylvania, måndagen den 4 november 2024. Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
Markerad händelse

Åsberg: "Pennsylvania som gäller för Harris"

Kamala Harris och Donald Trump riktar sitt fokus på vågmästarstaten Pennsylvania i valspurten med flera valmöten – fem respektive två stycken.

– Det är Pennsylvania som gäller om Harris ska ha en möjlighet att vinna valet imorgon, säger SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg på plats i staden West Chester i delstaten.

Han tycker det är lite extra intressant att Harris har besökt staden Allentown.

– Det är en stad med kanske flest spansktalande i hela delstaten och där det finns många med rötter från Puerto Rico. Väljare som blev upprörda efter ett uttalande på en av Trumps valmöten där han beskrev Puerto Rico som en ö av sopor, säger Åsberg och tillägger:

– Det försöker Demokraterna nu utnyttja för att vinna väljare och röster inom den gruppen.

SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg på plats i Pennsylvania. Foto: Marco Nilson
SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg på plats i Pennsylvania. Foto: Marco Nilson
Markerad händelse

Majoritet skulle rösta på Harris i resten av världen

En majoritet på 54 procent av befolkningen i 44 länder hade valt Kamala Harris om de fick rösta i det amerikanska valet, visar en undersökning av Novis i samarbete med Gallup International. Motsvarande siffra för Trump är 26 procent.

Stödet för Harris är som störst i de nordiska länderna. I Sverige skulle 84 procent rösta på Harris och nio procent på Trump.

I Ryssland skulle istället en klar majoritet, 43 procent, rösta på Trump, medan Harris hade landat på tolv procent av rösterna, enligt undersökningen.

Harris är generellt mer populär i Latinamerika och Västeuropa medan stödet för Trump är högre i Östeuropa och Sydostasien.