Live

USA-val 2024 – följ senaste nytt

Donald Trump har vunnit presidentvalet i USA och blir landets 47:e president. Vad händer nu och vad säger omvärlden? Följ de senaste uppdateringarna och rösträkningen i realtid här.

Donald Trump har vunnit presidentvalet i USA och blir landets 47:e president. Vad händer nu och vad säger omvärlden? Följ de senaste uppdateringarna och rösträkningen i realtid här.

Morgonstudion

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ det senaste om USA-valet i SVT:s Morgonstudion. Foto: Jan Danielsson/SVT

Val i USA 2024

Paret Clintons hälsningar till Harris och Trump

Den tidigare amerikanske presidenten Bill Clinton och förra utrikesministern Hillary Clinton berömde Kamala Harris och Tim Walz för en "positiv och framåtblickande kampanj att vara stolta över."

De önskade även den tillträdande presidenten Donald Trump och vice presidenten JD Vance lycka till och uttryckte hopp om att de kommer att "styra för oss alla."

Överblick

Pinnat inlägg

Klart: Trump vinner presidentvalet

Republikanen Donald Trump vinner presidentvalet i USA efter att ha säkrat de 270 elektorsröster som krävs, enligt nyhetsbyrån AP.

- Det är en politisk seger vårt land aldrig tidigare sett, sa Trump i ett tal på onsdagsmorgonen.

Du kan följa valresultatet i SVT:s specialartikel.

Demokrater kritiserar Biden

Många demokrater uttrycker frustration över Joe Bidens beslut att försöka bli omvald och säger att beslutet att kasta in handduken kom för sent, skriver TT.

- Det största ansvaret för den här förlusten ligger hos president Biden, säger Andrew Yang, som själv försökte bli Demokraternas presidentkandidat 2020, till AP.

Bidens ålder, impopularitet inom partiet och ifrågasättanden av hans mentala skärpa försatte Demokraterna i ett ogynnsamt läge från starten, skriver Politico.

Biden slösade bort värdefulla månader, uppger ett tiotal demokrater till Politico. När han till slut lämnade över facklan till Harris hade hon alltför många utmaningar och alltför lite tid.

Två delstater räknar fortfarande sina röster

I delstaterna Arizona och Nevada pågår rösträkningen fortfarande, dagen efter Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet. Trump leder i båda de kvarvarande delstaterna, som har elva respektive sex elektorsröster.

Sent på onsdagskvällen svensk tid kom besked om att Trump tog hem Alaskas tre elektorsröster. Även från Maine blev det klart att Harris fick tre av fyra elektorsröster i delstaten och Trump en. Maine och Nebraska är de enda stater i USA som tillämpar ett slags proportionerlig fördelning av elektorsrösterna. (TT)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Reinfeldt: En narcissist utan kritiker

Fredrik Reinfeldt, tidigare moderat statsminister, har beskrivit Donald Trump som världens farligaste man.

- Det här är en president med en självbild av att ha oinskränkt makt. I ett parti där han inte längre har några kritiker kvar. Han har hela kongressen med sig och han har utnämnt tre av domarna i högsta domstolen som har en majoritet till hans fördel. Det är något vi inte sett förut. En man med en narcissistisk självbild som i grunden inte har något mottryck.

Han förklarar valet av Trump med att väljarna uppdfattar att ekonomin var bättre med Trump än Biden.

- Den amerikanska ekonomin är stark, men väljarna tror att det blir bättre ekonomi "för så är vår uppfattning att det var". De går till sakfrågorna, vilket man får respektera.

Marmorstein: Risk att folkliga stödet för Ukraina minskar

Den svenska regeringen har förberett sig på olika scenarier efter det amerikanska valet, sa statsminister Ulf Kristersson (M) i går. Nu handlar det om att knyta kontakter och det har den svenska ambassaden redan börjat med, säger Elisabeth Marmorstein i Morgonstudion.

Stödet till Ukraina är det som bekymrar regeringen och oppositionen mest.

- I teorin skulle EU-länderna kunna täcka upp för ett minskat amerikanskt engagemang, men risken är att det folkliga stödet för att fortsätta stödja Ukraina minskar om USA drar ner på sitt engagemang.

Zelenskyj: Har pratat med Trump efter segern

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att han talat med USA:s tillträdande president Donald Trump efter republikanens valseger.

”Vi kom överens om att upprätthålla en nära dialog och att utveckla vårt samarbete. Ett starkt och orubbligt ledarskap från USA:s sida är avgörande för världen och för en rättvis fred”, skrev Zelenskyj i ett inlägg på X.

Trump har sagt att han ska samarbeta med både Ukraina och Ryssland för att få ett slut på konflikten.

Följ SVT:s direktrapportering om Ukraina här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Republikanska politikern: Känner optimism

Marci McCarthy, republikansk lokalpolitiker i Georgia, säger att hon känner optimism inför de kommande fyra åren när Donald Trump nu åter blir president.

- Vi har haft fyra tuffa år i USA, i dag rusade börsen. Människor ler igen, människor är glada. Det är en ändring i rätt riktning för oss och, ärligt talat, för världen.

Ser mer av Marci McCarthy i videon ovan.

Löfvens råd till Kristersson: Så pratar man med Trump

Stefan Löfven är en av få svenska toppolitiker som har träffat Donald Trump personligen.

- Rent personligt så var det ett korrekt, artigt möte, säger Stefan Löfven till TT.

Har du några konkreta råd till nuvarande statsminister Ulf Kristersson (M) om han får tillfälle att möta Trump?

- Man ska veta att det är korta, koncisa budskap som gäller. Det är inga långa utlägg. Det som ska sägas behöver sägas på högst två meningar.

Markerad händelse

Strid på kniven om makten i kongressen

Republikanerna har vunnit senaten, den ena delen av den amerikanska kongressen, men det är hård strid om platserna i representanthuset. Resultatet kan dröja.

Det handlar, förenklat, om vilken väg fyra av de 435 platserna i representanthuset går. För majoritet krävs 218 platser.

Demokraternas ledare i representanthuset, Hakeem Jeffries, har inte gett upp hoppet om att tippa majoriteten. Det är hårda och jämna kamper om ett antal mandat i Kalifornien, troligen, som kan avgöra i slutändan.

På torsdagsmorgonen, svensk tid, återstod det ännu avgörande för 38 mandat, Republikanerna hade då säkrat 206 platser och Demokraterna 191. (TT)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s korrespondent: "Besvikelse bland minoritetsväljare"

Demokraterna lyckades varken vinna presidentposten eller senaten. Dessutom ser de ut att bli i minoritet i representanthuset, där rösterna fortfarande räknas.

En förklaring har varit att Demokraterna har underpresterat bland minoritetsgrupper. Bland den latinamerikanska befolkningen har det varit betydligt jämnare mellan kandidaterna jämfört med hur det brukar se ut, säger SVT:s utrikeskorrespondent Tigran Feiler. Bland manliga väljare ser det ut som att Trump har vunnit.

- Spansktalande väljare pratar mycket om ekonomi, men också om en besvikelse över att Demokraterna räknar med minoritetsröster, men när man kommer till makten glömmer man bort det.