Miro Baresic 1983, sedan han avbrutit en 44 dagar lång hungerstrejk. Foto: SvD/TT Miro Baresic 1983, sedan han avbrutit en 44 dagar lång hungerstrejk. Arkivbild.

Serbisk ilska över Baresic-staty

Uppdaterad
Publicerad

För 45 år sedan mördade Miro Baresic den jugoslaviske Sverigeambassadören i Stockholm. Nu reses en staty över den kroatiske nationalisten – och terroristen – i hans hemland. Serberna rasar och kräver att statyn tas ned.

Miro Baresic dog 1991. Han stupade i strider i Kroatien, dit han återvänt efter många och dramatiska år utomlands.

Monumentet över honom avtäcktes i söndags, med två kroatiska ministrar och anhängare på yttersta högerkanten närvarande. Den kroatiske kulturministern Zlatko Hasanbegovic beskrev Baresic som en ”en riddare, en hjälte som offrade sitt liv för en kroatisk stat”, rapporterar BBC News.

Galenskap

Men Serbien kräver att statyn tas ned, med motiveringen att Baresic var en terrorist och att Kroatien visar prov på galenskap med sin hyllning. Det serbiska utrikesdepartementet har lämnat in en protestnot till den kroatiska ambassaden i Belgrad, och skriver att avtäckelsen av statyn till minne av Baresic är en ”ociviliserad gärning, utan motstycke i det moderna Europa”.

Våren 1971 mördade Baresic den jugoslaviske Sverigeambassadören Vladimir Rolovic. Han och två andra kroatiska nationalister med koppling till den högerextrema terrorgruppen Ustasja trängde sig in i den jugoslaviska ambassaden i Stockholm och sköt ambassadören, som senare avled av skadorna.

Baresic dömdes till livstids fängelse, men släpptes fri bara ett år senare efter en flygplanskapning. En grupp kroater kapade ett SAS-plan på väg mellan Göteborg och Stockholm och krävde att Baresic och fem andra kroater som satt fängslade i Sverige skulle släppas i utbyte mot de 86 passagerarna. Piloten tvingades flyga de frigivna till Spanien, där de fängslades.

Matstrejker

Efter frigivning från spanskt fängelse levde Baresic ett kringflackande liv under flera år under falskt namn innan USA utlämnade honom till Sverige 1980. Återigen skapade han rubriker då han flera gånger mat- och vätskestrejkade för att få sitt livstidsstraff tidsbestämt och slippa isolering. 1985 omvandlades straffet till 18 års fängelse och 1987 kunde Baresic lämna fängelset i Österåker där han avtjänat sin sista tid av straffet. Han utvisades från Sverige till Paraguay. Därifrån återvände han till slut till Kroatien.

I badorten Drage står han nu staty – och väcker fortfarande starka känslor långt efter sin död.

Fakta: Miro Baresic

1971: Miro Baresic och två andra Ustasja-anhängare tränger sig in på den jugoslaviska ambassaden i Stockholm och skjuter ambassadören. Baresic döms till livstids fängelse.

1972: Baresic släpps och flygs till Spanien, som en eftergift till flygkapare som tvingat ned ett SAS-plan med 86 passagerare på Bulltofta i Malmö.

1980: USA utlämnar Baresic till Sverige.

1985: Baresics livstidsstraff tidsbestäms.

1987: Baresic friges och utvisas till Paraguay.

1991: Baresic dör i strider i Kroatien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.