Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tårgas och polisbilar i brand efter eskalerat våld i norra Kosovo. Foto: AP

Serbiska armén höjer beredskapen efter oro i norra Kosovo

Uppdaterad
Publicerad

Serbiens president, Aleksandar Vučić, har beordrat landets militära styrkor att gå upp i högsta stridsberedskap, rapporterar den serbiska nyhetsbyrån Tanjug. De ska ha fått order om att röra sig närmare gränsen mot Kosovo.

– Det är tydligt att det pågår en terror mot det serbiska samfundet i Kosovo, sade Serbiens försvarsminister Milos Vucevic.

Enligt nyhetsbyrån Reuters är sammandrabbningar mellan serber och polis i Zvecan i Kosovo en av orsakerna till beslutet. På fredagen samlades demonstranter utanför en kommunal byggnad i syfte att hindra en nyvald albansk borgmästare från att komma in på sitt kontor. Polisen ska ha använt tårgas för att skingra folkmassan och en polisbil ska ha satts i brand, enligt Reuters.

På lördagen uppmanades Kosovo av Nato att omedelbart ta ansvar för att minska spänningen i området.

Bojkott av lokalt val

Oroligheterna bottnar i ett bråk med etniska inslag om ett lokalt val den 23 april. 50 000 serber bosatta i fyra av Kosovos norra regioner bojkottade valet i protest mot att deras krav på ökad autonomi inte mötts. Valdeltagandet landade på 3,47 procent och samtliga borgmästarposter i de fyra kommunerna tillföll representanter från etniskt albanska partier.

I ett uttalande skriver EU att de erkänner den demokratiska processen kring valen samtidigt som de ”beklagar att inte alla partier och samfund utnyttjade sin demokratiska rätt att delta och rösta i valen”.

Gammal konflikt

Relationen mellan Serbien och Kosovo har varit ansträngd under lång tid. Senast i december 2022 beordrade Aleksandar Vučić högsta beredskap vid gränsen mellan länderna. Flera vägbarrikader upprättades på flera håll i närheten av gränsen till Serbien.

Lars-Gunnar Wigemark, chef för EU:s polis- och tullinsats i Kosovo, Eulex, konstaterar att de spänningar som blossade upp i slutet av 2022 finns kvar, detta trots att det med hjälp av EU har ingåtts flera allmänna överenskommelser de senaste månaderna.

– När det gäller uppföljning av de här samtalen och de överenskommelser som har nåtts finns det fortfarande en hel del att göra, säger Lars-Gunnar Wigemark.

2008 utropade Kosovo självständighet vilket Serbien aldrig erkänt. Albaner utgör 90 procent av Kosovos befolkning och serber utgör den största minoriteten. I norra Kosovo, vid gränsen till Serbien, utgör dock serberna majoritet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.