Rapporten från 2004 slog fast att 8 400 bosniakiska män och pojkar blev avrättade i Srebrenica av serbiska styrkor i juli 1995. Den antogs av samma parlament som nu röstat för att återkalla den.
Kräver ny utredning
President Dodik kallade rapporten för ”irrelevant”, ”osann” och ”partisk” och hävdade att många av namnen på listan över offer fortfarande är i livet. Han kräver en ny kommission tillsätts som ”objektivt och opartiskt” ska utreda händelserna i Srebrenica för att ”stärka tilliten och toleransen mellan folken i Bosnien och Hercegovina”.
Fördöms av EU
Oppositionspolitiker i Serbiska republiken kritiserade Dodik för att politisera tragedin. EU-kontoret i Sarajevo fördömer i ett uttalande ”allt förnekande, relativiserande eller feltolkningar av folkmordet i Srebrenica”.
Krigsförbrytartribunalen för forna Jugoslavien har slagit fast att händelserna i Srebrenica var folkmord, utförda av bosnienserbiska styrkor under ledning av general Ratko Mladic. Han dömdes till livstids fängelse 2017.
Dodik kandidat i oktoberval
Milorad Dodik har varit president i Serbiska republiken, Republika Srpska, sedan 2005. Hans andra och sista period går ut i oktober. Då hålls även val till landet Bosnien och Hercegovina, och Dodik kandiderar nu till presidentposten för hela landet.
Vill stärka banden med Ryssland
USA och EU ansåg att Milorad Dodik var en moderat politiker när fredsavtalet slöts 1995. Han har sedan dess blivit mer nationalistisk och förordar en utbrytning av Serbiska republiken ur Bosnien och Hercegovina. Han vill även ha ett närmare samarbete med Ryssland.
Fakta: Bosnien och Hercegovina
Landet Bosnien och Hercegovina har ett statsskick som kom till efter inbördeskriget 1992-1995. Författningen är en del av fredsuppgörelsen, Daytonavtalet, och innebär att landet är en stat med två självstyrande delar: det serbdominerade Republika Srpska och Federationen Bosnien och Hercegovina som domineras av kroater och bosniaker. Bosniaker betecknar de personer, oftast muslimer, i landet som inte är bosnienkroater eller bosnienserber.
Förutom de två autonoma enheterna Serbiska republiken och Federationen Bosnien och Hercegovina består landet även av området Brčko, som är en egen kommun med egen förvaltning, direkt underställt de centrala myndigheterna.
Tillsättning av statschef och parlamentets överhus sker enligt etniska definierade kvoter. Den verkställande makten delas mellan regeringen och statschefen, som på nationell nivå består av ett trehövdat presidentråd. De tre i presidentrådet – en bosniak, en kroat och en serb – utses genom direkta majoritetsval vart fjärde år. De roterar som ordförande och fungerar som president i åtta månader i taget.
Källa: Utrikespolitiska institutet