Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Serhij bor i byn där 59 personer miste livet i en rysk robotattack. Det visade sig vara en boende i byn som tipsat rysk militär om att attackera. Hör honom berätta mer i inslaget. Foto: Lars Lyrefelt, SVT

Serhij från Hroza: Plockade ihop min bästa vän i en låda

Uppdaterad
Publicerad

För ett par veckor sedan slog en rysk robot ned i den östukrainska byn Hroza mitt under en minnesceremoni för en stupad soldat. SVT:s Elin Jönsson har besökt byn, där en tredjedel av invånarna eliminerades på en dag.

Bybon Serhij hade gått ifrån ceremonin en halv minut innan attacken inträffade. Därav blev han en av dem som behövde samla ihop kvarlevorna av 59 dödsoffer, några han stod väldigt nära.

– Där fanns inga militärer, bara Ivan min bästa vän sedan barndomen. Han var hemma på rehabilitering, säger Serhij i en intervju.

Han fick plocka upp bitar av Ivan och av barndomsvännens mamma och syster för att begrava på byns överfulla gravplats.

Förråde sin egen by

Det var ingen slump att roboten slog ned just i Hroza. En bybo förrådde sin egen by och flyttade därefter till Ryssland.

Se mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.