Politikerna i Amsterdam vill minska prostitutionen i stadens Red light district. Med nya tillstånd hoppas man uppmuntra sexarbetarna att flytta sig till områden utanför stadskärnan. Foto: Evert Elzinga, TT arkiv

Sexhandeln kan flyttas ut ur Red light district

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill politikerna i Amsterdam att prostitutionen ska minska i stadens Red light district. Med nya tillstånd hoppas man uppmuntra sexarbetarna att flytta sig till områden utanför stadskärnan.

Förslaget är ett av flera som de tre styrande partierna i Amsterdams kommunfullmäktige har lagt fram för att komma till rätta med ordningsstöket och problemen som omgärdat det beryktade stadsdelen, enligt the Guardian.  Den ökade turismen i den nederländska huvudstaden stör både stadens befolkning och orsakar problem för sexarbetarna.

Vill ge ut nya tillstånd

Genom att ge ut nya tillstånd som tillåter prostituerade att verka utanför Red light district har politikerna uttryckt en förhoppning om att området blir mindre fullpackat av turister, och att sexarbetarnas arbetsmiljö blir säkrare.

– Tänk er ett slags hotell med rum utrustade med larmknappar, kassaskåp för pengarna och kameror på utsidan, säger Femke Roosma från Groenlinks partiet, om hur de nya platserna skulle kunna tänkas se ut.

Svåra förhållanden för sexarbetarna

Sexarbetarnas situation i Red light district har beskrivits som alltmer problematisk, dels på grund av ökade trakasserier från turister, men även för att hyrorna har gått upp så mycket att de har svårt att tjäna tillräckligt.

Prostitution i Nederländerna

Prostitution är lagligt i Nederländerna och de som säljer sex måste betala skatt. De måste inneha ett tillstånd för sin verksamhet och följa lokala regler.

När Nederländerna år 2000 uppdaterade lagstiftningen vilket bland annat underlättade för bordellverksamheter,  var det enligt den dåvarande regeringen med syftet att öka säkerheten för sexarbetarna, och minska traffickingen. Men alltfler uppgifter och rapporter vittnar om att det motsatta skett. Nederländerna har de senaste åren blivit en av huvudestinationerna för traffickingoffer, bland annat från Östeuropa, och undersökningar och medierapportering visar att en majoritet av landets prostituerade kommit in i prostitutionen den vägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.