Ship to gazas Estelle i Ashdods hamn. Foto: Scanpix-Reuters

Ship to Gazas fartyg Estelle har nått hamnen i Ashdod

Uppdaterad
Publicerad

Estelle, med elva svenskar ombord, är i hamn i Ashdod. UD vill träffa de frihetsberövade svenskarna ”så snart som möjligt”, men har fått nej.

Sent på lördagskvällen kom bilderna som visar att det finskflaggade men svenskägda Ship to Gaza-fartyget som tidigare i dag bordades av israelisk militär på internationellt vatten, är framme i Ashdod dit det fördes av den israeliska militären.

Israel: Lugnt och utan våld

Israeliska försvarsmakten skrev efter bordningen på Twitter att bordandet skedde ”lugnt och utan våld” och att båten är på väg till den sydliga israeliska hamnstaden Ashdod.

– Israeliska UD har bekräftat bordningen för vår ambassad i Tel Aviv. Enligt uppgift är svenskarna frihetsberövade och då kommer vår personal vid ambassaden i Tel Aviv så snart som möjligt att be om att få träffa svenskarna, se till att de har det bra och höra efter vilken hjälp de begär av svenska myndigheter, säger Mats Samuelsson på UD:s presstjänst till SVT Nyheter.

Sverige har begärt att få träffa svenskarna på Ship to Gaza-båten Estelle så fort den kommer i land, men på kvällen kom uppgifter om att så inte blir fallet.

-Det har vi fått nej på. Vi kommer att få träffa dem först senare, säger Mats Samuelsson på UD:s presstjänst till TT.

Istället kommer svenskarnas israeliska advokater att möta dem, säger Ship to Gazas mediesamordnare Mikael Löfgren tilL SVT Nyheter.

Elva svenskar ombord

Estelle ska enligt Ship to Gaza vid 10.15-tiden på morgonen ha omringats av fem eller sex militärbåtar, enligt uppgifter från Ship to Gazas talesperson Dror Feiler som befinner sig ombord på båten.

Bland de trettiotal passagerare som för närvarande befinner sig ombord finns enligt Ship to Gaza elva svenskar, utöver Dror Feiler bland andra även religionsvetaren Mattias Gardell, författaren Maria-Pia Boethius och den socialdemokratiske riksdagsledamoten Sven Britton.

Mikael Löfgren talade i telefon med Feiler när örlogsfartyg närmade sig.

– Tio minuter senare uppgav Dror att maskerade soldater försökte borda båten, säger Mikael Löfgren till SVT Nyheter.

Vid bordningen ska Estelle ha befunnit sig omkring 30 sjömil från Gaza, på internationellt vatten. De uppgifterna bekräftas från båda sidor.

Lät det dramatiskt?

– Rösterna, både Drors och de jag hörde i bakgrunden, var naturligtvis upprörda, säger Mikael Löfgren.

Vid lunch-tid, svensk tid, bekräftade den israeliska marinen att Estelle bordats:

”För en kort stund sedan bordade israeliska marinsoldater Estelle, ett fartyg på väg mot Gazaremsan som försökte bryta den marina säkerhetsblockaden,” hette det i ett uttalande.

Enligt uttalandet bordades skeppet efter att man gjort ”upprepade försök” att få passagerarna att byta rutt. Soldaterna ska ha tagit varje nödvändig säkerhetsåtgärd för att garantera passagerarnas säkerhet och erbjudit dem både dryck och mat.

Svenska UD fick bordningen bekräftad någon timme efter att den inträffat.

Får man borda fartyg på internationellt vatten?

–Det man får göra på internationellt vatten är att gå ombord och kontrollera huruvida godset är av tillåtet slag. Men man får inte frihetsberöva folk, säger Mats Samuelsson.

”Vi har inte gjort något olagligt”

Ship to Gaza lade strax efter bordningen upp en förinspelad video på Youtube.

– Om du ser det här klippet betyder det att kontakten med Estelle har brutits, säger Jim Manly, talesperson för Ship to Gaza, i videon.

Han uppmanar tittarna att ta kontakt med myndigheterna och kräva att besättningens mänskliga rättigheter respekteras.

–Vi har inte gjort någonting olagligt, säger han.

Sjöstedt fördömer Israel

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt, som själv seglat med Estelle under en deletapp, kallar det ”djupt beklagligt” att Israel stoppat Estelle.

”Det är djupt beklagligt att Israel stoppade Estelle. Fartyget var lastat med sådant som saknas i Gaza, som rullstolar, barnmorskeverktyg och fotbollar. Den blockad som Israel utsätter Gaza för strider mot internationell rätt och innebär att ett helt folk straffas,” skriver Sjöstedt i ett pressmeddelande.

Vill bryta Israels blockad

Ombord på Estelle finns aktivister som vill bryta Israels marinblockad och nå Gazaremsan.

Ship to Gaza har gjort två tidigare försök att leverera varor till Gaza. Vid första försöket 2010 dödades nio aktivister när Israel bordade ett skepp utanför Gaza.

Flera svenskar finns ombord på båten, bland annat konstnären Dror Feilder, riksdagsledamoten Sven Britton (S) och Mattias Gardell, professor i religionsvetenskap.

(TT/SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.