Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nu gripna Matteo Messina Denaro anses vara en av topparna i den sicilianska maffian Cosa Nostra. Foto: Reuters

Siciliansk maffiaboss gripen efter 30 år på flykt

Uppdaterad
Publicerad

Italienska maffiabossen Matteo Messina Denaro har gripits i Palermo efter 30 år på flykt, rapporterar AFP. Denaro beskrivs som ledare för Cosa Nostra, den sicilianska maffian.

– Det är en seger för staten som inte ger upp mot maffian, säger landets premiärminister Giorgia Meloni, enligt BBC.

60-åriga Matteo Messina Denaro försvann spårlöst 1993 och blev sedan en av världens mest eftersökta personer. Denaro påstås ligga bakom ett flertal allvarliga brott. Denaro är bland annat känd för att ha varit delaktig i flera dödliga bombattentat i Cosa-Nostra maffians krig med italienska staten.

Matteo Messina Denaro försvann efter en rad attentat som skakade Italien. I maj 1992 mördades antimaffiaåklagaren Giovanni Falcone, när han färdades i bil från Palermos flygplats. Falcone sågs som en symbol för statens kamp mot den organiserade brottsligheten.

Även hans fru och tre av hans livvakter omkom i sprängattentatet, som förvandlade motorvägen till en jättelik krater. Cosa-Nostra med Denaro i toppen tros ligga bakom attentatet.

Attentat mot monument och kyrkor

1993 ska han ha haft en avgörande roll i ett sprängattentat mot monument och kyrkor i Rom, Florens och Milano. Sammanlagt omkom 10 personer och 106 skadades. Denaro dömdes i sin frånvaro till livstids fängelse 2002.

Han gick sedan under jorden och polisen har jagat honom sen dess. 2015 verkade det som polisen kom allt närmre maffiabossen. Då greps elva av Denaros närmsta män. Men sökandet har fortsatt fram till idag då han greps i Palermo på Sicilien. Enligt italienska medier greps han på en privatklinik där han skulle gå i behandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.