Sida stoppade biståndsprojekt till Somalia – jobben blev för få

Uppdaterad
Publicerad

32 miljoner kronor satsades för att skapa minst 500 jobb i Somalia, men kostnader för bland annat utbildning, resor och administration gjorde att bara 13 miljoner betalades ut till de berörda företagen.

Reparationsfirman Smartek i Hargeisa, Somaliland har blomstrat i takt med att medelklassen växt och allt fler fått råd med dyra mobiler och surfplattor. Förut skickades trasiga mobiler utomlands för lagning, men inte nu längre.

– Med bidraget jag fick från Sverige kunde vi starta ett utbildningscenter. Vi anställer studenter och utbildar dem i allt som krävs för att göra avancerade reparationer, berättar Ahmed Amin vid Smartek.

– Det kan tyckas att det blev få jobb med tanke på hur stor summa som investerats, men jag anser att projektet skötts mycket professionellt, säger Amin.

Hade aldrig arbetat i Somalia

Under alliansens tid vid makten beslutade dåvarande biståndsminister Gunilla Carlsson (M) om en delvis ny inriktning för biståndet. Genom att involvera företag skulle fattigdomsbekämpning bli effektivare.

Vid ambassaden i Kenya föddes 2014 projektet Swedish Somali Business Program och planen var att Business Sweden (f.d. Exportrådet) skulle ta en ledarroll. Business Sweden, som har expertis när det gäller företagande i utlandet, fick drygt 1,6 miljoner kronor för en projektplan.

För att uppmuntra somalier i Sverige att satsa på företagsutveckling i hemlandet skulle bidrag på upp till 200 000 kronor erbjudas, men Business Sweden hade aldrig arbetat i Somalia och saknade möjlighet att betala ut bidragen. För få igång projektet bjöd Sida in biståndsorganisationen Forum Syd.

– Vi sa från början att vi ville ha en större roll och inte bara bli en mekanism för att betala ut pengarna, berättar Elisabet Eklind vid Forum Syd.

Vid förhandlingarna som pågick under hela 2015 krävde biståndsorganisationen bland annat att fokus skulle vara på jobb till kvinnor, hållbar utveckling och arbetsvillkor.

– Det fanns ingenting, det fanns ingen policy eller formulär för att söka bidrag, vi fick börja från noll, säger Eklind.

Ambitiöst projekt med begränsat resultat

Sedan 2017 har 74 företag fått stöd och enligt Forum Syd har det bidragit till drygt 140 nya jobb. Sida som hade hoppats på minst 500 ansåg att kostnader inte stod i proportion till utfallet och bestämde sig för att lägga ner projektet.

– Jag blev väldigt förvånad, säger Elisabet Eklind vid Forum Syd. Vi hade lärt oss mycket under åren, vi hade systemen på plats och kände att vi verkligen fått det här rätt för att få ett större genomslag.

Under 2020 avslutas projektet och för att de sista ansökningarna ska kunna genomföras har Sida betalat ut ytterligare 12,4 miljoner kronor i så kallat utfasningsstöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.