Dagens brittiska röstande ligger framför allt på lokal nivå.
I England ska nya ledare utses i ungefär en tredjedel av landsändans alla ”councils” – ungefär motsvarande de svenska kommunerna. I Wales och Skottland röstas i samtliga councils, medan Nordirland håller val till sitt regionala parlament, allmänt kallat Stormont, efter platsen där det ligger i östra Belfast.
Och där väntar en rejäl förändring.
– Det kommer att bli enorm skillnad om en nationalist blir försteminister, säger Deidre Hennan, professor vid Ulster University, till nyhetsbyrån AFP.
För första gången kan – och väntas – nämligen republikanska nationalistpartiet Sinn Féin bli landsdelens största.
Gnisslande styre
Tidningen Irish News hänvisar till opinionsmätningar som ger partiet 26,6 procents stöd, mot 18,2 för DUP, de senaste årens dominerande unionistparti. DUP riskerar dessutom att inte ens bli näst störst, då man i mätningen ligger lika med det stadigt växande Allianspartiet – ett parti som försöker lägga sig neutralt i den ständiga kampen mellan Irlandsivrande nationalister och Londonvänliga unionister.
Mycket förklaras med det kaos som präglat det regionala styret under de senaste åren. Nordirland ska styras av en samlingsregering, i enlighet med det fredsavtal som 1998 satte stopp för de värsta orosåren i landsdelen. Samstyret har dock gnisslat rejält, med avhopp i olika omgångar. DUP:s hårda linje tycks inte gå hem hos väljarna.
– De tittar hellre på de av oss som kan arbeta tillsammans, snarare än de som inte vill det, säger Sinn Féins biträdande partiledare Michelle O'Neill enligt AFP.
Brexit-protokoll
En stor roll spelas av brexit. DUP ogillar skarpt det så kallade Nordirlands-protokollet med specialregler för handeln som blev följd av Storbritanniens utträde ur EU.
Partiledaren Jeffrey Donaldson vill slopa protokollet och har redan varnat för att regeringsbildningen blir svår om man inte får som man vill. Man hoppas samtidigt på stöd från London, där premiärminister Boris Johnson och hans regering inte heller gillar protokollet – även om de godkände det under förhandlingarna med EU.