SVT Nyheter är på väg in i Gaza där dagens protester väntas bli mer dämpade efter gårdagens våldsamheter. Foto: AFP/TT/SVT

Sista dagen för Gazaprotesterna

Uppdaterad
Publicerad

Efter den blodiga måndagen väntas sista dagen av Gazaprotesterna bli mer dämpade. Begravningarna av de dödade tros vara en bidragande faktor. SVT Nyheter är på plats och på väg in i Gaza.

– Redan i går hörde man att det eventuellt kommer bli lugnare i dag. Enligt israelisk press så har man fått information om att också Hamas signalerat till Israel att man vill dämpa protesterna lite i dag, säger SVT:s utrikesreporter Marie Nordstrand som just nu är vid gränsen och på väg in till Gaza.

– Det är ungefär 25 bilar med journalister som står och väntar på att få komma in, rapporterar SVT:s utrikesreporter Marie Nordstrand från gränsen till Gaza. Foto: Tomas Hallstan, SVT

Situationen i Gaza har försämrats

I dag är det den så kallade nakbadagen – katastrofdagen – en dag där palestinier minns och hedrar de som förvisades i och med staten Israels bildande. I år var det exakt 70 år sedan. Dagen inföll dessutom med USA:s invigning av ambassaden i Jerusalem, något som eldade på protesterna som syftar till att de som flydde och fördrevs då, ska få återvända.

– Man ska också vara medveten om att den ekonomiska och humanitära situationen i Gaza har varit oerhört dålig de senaste månaderna, så det här är också ett indirekt sätt att få världen att uppmärksamma vad som sker här, säger Marie Nordstrand.

Spädbarn dog inte av tårgas

Under tisdagsmorgonen kom uppgifter från palestinska myndigheter att ett palestinskt spädbarn avlidit efter att ha andats in tårgas under protesterna vid Gazaremsan, uppger nyhetsbyrån AP som hänvisar till Gazas hälsoministerium. Dock visades det senare att barnet hade ett medfött hjärtfel. Av den anledning räknas inte spädbarnet med i antal döda, uppger hälsoministeriet.

I dag begravs det spädbarn som enligt palestinska hälsoministeriet dog av att ha andats in tårgas under protesterna. Foto: AFP/TT

Gårdagens våldsamheter tog plats vid stängslet som utgör gränsen. Israels hållning är att de skyddade sin gräns mot de unga män som brände bildäck och kastade bensinbomber och försökte ta sig över till Israelsidan. Och paradoxalt nog pågick samtidigt en folkfest bara ett hundratals meter bort, med både vuxna och barn, rapporterade Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén i gårdagens Aktuellt.

De dödade begravs

I sedvanlig muslimsk tradition dröjer man inte med begravningarna. Och med stor sannolikhet kommer därför tisdagen att ägnas åt just det för de dryga 50 som dödades i går, något som tros vara en bidragande faktor till att färre kommer delta i fortsatta protester.

– När vi kom fram till gränsen kunde vi höra dova smällar och det verkar vara lite aktivitet i luften, men det går inte att avgöra om det rör sig om en israelisk operation eller om det har hänt något på Gazasidan, säger utrikesreporten Marie Nordstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.