Sista tv-debatten kan avgöra franska presidentvalet

Uppdaterad
Publicerad

Bara dagar återstår till den avgörande omgången i presidentvalet i Frankrike.

Emmanuel Macron och Marine Le Pen möttes på onsdagskvällen i en sista tv-debatt där Macron slutade som den mest övertygande kandidaten enligt opinionen.

President Emmanuel Macron och den högernationalistiska utmanaren Marine Le Pen möttes på onsdagen i en tre timmar lång tv-debatt som kan bli avgörande i kampen om vem som ska styra Frankrike kommande mandatperiod.

Macron inledde med att påminna om de kriser som Frankrike har ställts inför under hans tid som president, och nämnde pandemin och kriget i Ukraina. 

Presidentval i Frankrike 2022

– Vi kan göra vårt land starkare, vi måste förbättra fransmännens försörjningsmöjligheter. Frankrike kommer att bli starkare om vi kan hantera övergången till en grön ekonomi, sade han.

”Ett annat val är möjligt”

Le Pen inledde med ett dystert betyg till Frankrike under Macrons tid. 

– I kväll vill jag berätta att ett annat val är möjligt. Jag kommer att vara frihetens, suveränitetens och säkerhetens president.

Köpkraft och inflation, klimatet, kriget i Ukraina, kärnkraft, EU, utbildning, pensioner, religionsfrihet, migration och säkerhet var några av ämnena som avhandlades.

– Vissa skillnader blev tydliga. Inte minst kring synen på EU – Macron vill utöka samarbetet och Le Pen vill ändra EU i grunden och drastiskt minska Bryssels inflytande, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati om debatten.

Macron: Du är beroende av Ryssland

Macron anklagade som väntat Le Pen för att inte vilja stötta Ukraina eftersom hon är beroende av Kreml och Ryssland på grund av att hon tagit ett lån i en rysk bank.

– Det är dåliga nyheter för vårt land, att du är beroende av Ryssland och att du är beroende av Putin, sade Macron.

Le Pen svarade med att hon inte har kunnat få ett lån i Frankrike och insisterade på att lånet inte på något sätt äventyrar hennes oberoende.

Opinionen: Macron vann debatten

I slutordet kallade Macron valet för ”en folkomröstning för och emot EU, en folkomröstning för och emot klimatet, för och emot våra grundvärderingar.”

Motsvarande debatt inför presidentvalet 2017 sågs av över 16 miljoner människor. I den debatten ansågs Le Pen förlora mot Macron, efter att många upplevt henne som alltför aggressiv.

Även onsdagens debatt vann Macron enligt opinionsundersökningarna, men med mindre marginal än valet 2017. Då tyckte 63 procent att Macron var mest övertygande, medan det i år ramlat ner till 59 procent, rapporterar Reuters.

Fördel Macron i valspurten

  • Le Pen ligger efter Macron i opinionsundersökningar och för henne är debatten en chans att i sista stund vända opinionen till hennes fördel och övertyga väljarna om att ytterhögern vid makten kommande fem år är rätt väg att gå. 
  • För Macron är utmaningen i valspurten att behålla ledningen och att lyfta fram att ekonomin går bra för att få med sig väljare som är missnöjda med utvecklingen i landet. 
  • Macron har enligt flera mätningar en tydlig ledning, han får stöd av 55 procent av väljarna med Le Pen får 45 procent, enligt Politicos sammanvägning av opinionsundersökningarna.
  • Runt 14 procent av väljarna kommer att vänta till efter tv-debatten med att bestämma sig för vilken kandidat de ska rösta på, medan 12 procent säger att debatten kommer att vara avgörande för om de kommer att rösta överhuvudtaget. Det enligt en undersökning som OpinionWay-Kea Partners har gjort för tidningen Les Echos, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2022

Mer i ämnet