Självmordsbombarens fordon var fullpackad med sprängämnen när han i hög fart körde in i inrikesdepartementets underrättelsekontor i centrala Bagdad. Uppgifterna om antalet döda går isär; Reuters skriver att minst åtta dog medan AP rapporterar att elva miste livet.
Vid ett annat dåd nära Tikrit körde en självmordsbombare ett stort militärfordon in i i en samling soldater och shiitiska milismän. Nio personer dödades, enligt Reuters.
Ingen begränsning
Dagen innan öppnade beväpnade män eld inne i en sunnimuslimsk moské i Diyalaprovinsen, ett angrepp som tog minst 68 liv. Angrepp i moskéer har tidigare utlöst hämndattacker i Irak. Denna attack satte även käppar i hjulet för den sköra demokratiprocess som pågår, för försöken att bilda en bred regering som kan ena krafterna mot den sunnitiska extremiströrelsen Islamiska staten (IS). Biträdande premiärminister Saleh al-Mutlaq och parlamentets talman Salim al-Jibouri, båda sunnimuslimer, meddelade efter dådet att de lämnar förhandlingarna.
På andra sidan Atlanten rapporterade amerikanska medier att USA kan tänkas ta till direkta militära insatser mot IS i Syrien.
– Vi överväger aktivt vad som är nödvändigt för att hantera hotet och vi tänker inte låta oss begränsas av nationsgränser, säger Benjamin Rhodes, biträdande nationell säkerhetsrådgivare till president Barack Obama till journalister.
Rhodes uttalande fälldes på ön Marthas Vineyard i Massachusetts, där familjen Obama har semester. Han slog också fast att USA ser IS halshuggning av journalisten James Foley som en ”terrorattack mot vårt land”.
– Om man man ger sig på amerikaner ger vi oss på dig, var du än är, sade han enligt bland andra The New York Times.
Bred insats
Washington Post skriver att Obamaregeringen överväger att söka kongressens godkännande för en bredare militär insats mot IS, med hänvisning till landets anti-terrorstrategi.
– Det sunda förnuftet säger att man måste slå till mot dem i Syrien, säger Steven Simon, Mellanösternexpert och tidigare Vita husrådgivare till Obama, till tidningen.