För bara 50 år sedan var Tchadsjön tillräckligt stor och djup för att ge över 20 miljoner människor en chans att överleva. Det här området var Nigerias brödbod, en fjärdedel av landets all vete producerades här. Men det var innan Boko Harams härjningar och innan sjön hade sjunkit undan.
I dag är Tchadsjön bara en liten spillra av sin tidigare storlek och stora delar av marken ligger förstörd och obrukad.
– När vattnet försvann eskalerade våldet här, säger Bokari Waziri, när SVT träffar honom i utkanten av lägret i Ngala.
SPECIAL: Flickan med bombbältet
Kunde inte leva på sitt fiske
GamburuNgala är en liten håla på gränsen till Kamerun, där Boko Haram fortfarande i högsta grad är närvarande. Bokari var fiskare, inte långt härifrån, men flydde undan Boko Harams terror, och det faktum att han inte längre kunde leva på sitt fiske.
Nu sitter han under en tältduk tillsammans med några av de andra männen i lägret och pratar.
– När vattnet försvann försökte alla få ut det lilla de kunde från fisket, samtidigt började Boko Haram ta för sig från oss. Dessutom hade de unga inte längre några jobb att gå till och det tvingade många att vända sig till Boko Haram. Så ser våra problem ut nu och de är oss övermäktiga, berättar Bokari Waziri.
Att inte kunna tjäna pengar på arbeta gör många desperata – och då kan Boko Haram locka de unga.
– Några av ungdomarna går med i Boko Haram för en så liten summa som 5 000 Naira (motsvarande ungefär 120 svenska kronor), och ett löfte om att få gifta sig, förklarar FN:s Edward Kallon.
Se hela programmet av Korrespondenterna i SVT Play
Sjön krymper dramatiskt
Tchadsjön har krympt under en längre tid, men sen början av 1970-talet har den minskat dramatiskt. Varför vet ingen säkert.
En teori är att luftföroreningar i Europa gjort att det regnar allt mindre här, något som också gjort hela regionen torrare.
En annan teori är att människor tagit ut för mycket vatten ur de floder som fyller på sjön. Länder och människor har kunnat använda så mycket vatten de vill, eftersom ingen har reglerat det här.
Men oavsett varför sjön sjunker, är konsekvenserna förödande.
Och samtidigt som sjön sjunker har Boko Harams terror ökat. Sedan 2009 har fler än två miljoner människor tvingats fly från terrorgruppen.
Flyr terrorgruppen
Många samlas upp i internflyktingläger i Nigeria men även i angränsande länder som Niger, Tchad och Kamerun. Boko Harams terror har spillt över många gränser.
I lägren blir människor sittande innanför murar, vaktade och skyddade av den nigerianska militären men utan någon som helst möjlighet att ta sig ut. De är helt beroende av FN för mat, vatten och säkerhet.
Samtidigt beräknas fler än 900 000 människor leva kvar i områden dit knappt någon humanitär organisation kan ta sig.
Edward Kallon på FN är glasklar i sin analys.
– Om man studerar krisen noga, ser man att det är ungdomars begränsade möjligheter att försörja sig, som gör att Boko Haram blir ett attraktivt alternativ.
FAKTA BOKO HARAM:
- Boko Haram översätts ungefär med ”Västerländsk utbildning förbjuden”. I dag har terrorgruppen trycks tillbaka, men fortfarande har gruppen cirka 6 000 anhängare.
- Boko Haram bildades i provinshuvudstaden Maiduguri 2002, som de kontrollerade fram till 2015. Nu är staden befriad men Boko Haram fortsätter att terrorisera Maiduguris utkanter.
- Från början startade det som en fredlig sekt men 2009 tog Boka Haram till vapen och blev en terrorgrupp. Deras mål är att upprätta en islamiststat och införa sharialagar.
- Enligt Unicef har gruppen kidnappat tusentals barn, framför allt flickor. Mest ökänd är kidnappningen av nära 300 flickor från Chibok 2013, men flickor kidnappas hela tiden. Under 2017 skickades knappt hundra av dessa kidnappade flickor ut som självmordsbombare.
- Attacker mot militära posteringar och självmordsbombare mot folksamlingar sker fortfarande, flera gånger i veckan.