Chelsea Manning borde ha fått avtjäna ett längre straff, tycker Susan McDonald. Foto: Ella Berger

Amerikanernas reaktioner: ”Sju år är för kort tid”

Uppdaterad
Publicerad

Obama har bara några dagar kvar vid makten. I sista stund kommer beskedet att han förkortar straffet för visselblåsaren Chelsea Manning, ett beslut som möts av delade åsikter.

Chelsea Manning har avtjänat sju år av sitt straff, ett straff som egentligen skulle vara i 35 år. Brotten hon dömdes för var bland annat spioneri. 

I Washington DC pågår förberedelserna inför Trumps installation för fullt. Det är en delad bild vi möter i en huvudstad där människor på väg hem från jobbet blandas med turister från andra delar av landet som är här för att vara med när Trump svär presidenteden.

Wikileaks

Sju år var inte ett tillräckligt långt straff för Chelsea Manning, säger Susan McDonald från North Carolina bestämt.

– Det var förräderi det hon gjorde. Att ge bort våra hemligheter om Afghanistan.

Jämförs med Snowden

Enligt president Obamas team i Vita Huset har presidenten under en tid övervägt att förkorta Mannings straff, till skillnad från en ansökan om att förkorta straffet för en annan visselblåsare –  Edward Snowden.

I en intervju med New York Times säger Vita Husets talesperson Josh Earnest att det finns ”ganska stora skillnader” mellan de två fallen och pekar bland annat på det faktum att Chelsea Manning gått genom en juridisk process, dömts skyldig, och erkänt sina fel – medan Snowden enligt Earnest ”flydde in i armarna på en motståndare och har sökt skydd i ett land som nyligen gjorde ett försök att påverka vår demokratiska process”.

– Jag tycker att de är lika dåliga båda två. Läckor, militära läckor, det är illa. Men Obama har rätt att göra det här och det är hans beslut, säger Susan McDonald

Laila är på besök från Los Angeles för att delta i demonstrationsmarschen mot Donald Trump på lördag. Hon vill inte visa sitt ansikte på bild, men säger att hon tycker att Obama gjorde rätt som kortade straffet för Manning. Foto: Ella Berger

Laila är här för den stora kvinnomarschen mot Donald Trump på lördag och gläds åt beskedet. Hon vill inte vara med på bild men säger:

– Det finns många människor som borde få sina straff kortade av presidenten och om det är något Obama kan göra sina sista dagar så är det detta – och jag tycker att Chelsea Manning är rätt person.

Till skillnad från Susan McDonald tycker Laila att USA borde ge mer erkännande till visselblåsare som riskerar sin trygghet för folkets skull.

– De tjänar folket egentligen. Visst, de är ett hot mot status quo, ett hot mot vad som har tjänat ett fåtal utvalda människor i vårt land, men visselblåsarna är inte nödvändigtvis ett hot mot det amerikanska folket.

Flera benådas av Obama

Manning är inte den enda. Hon är en av 209 fångar vars straff Obama kommer att korta, samtidigt som han kommer att benåda 64 fångar innan han lämnar över makten till Donald Trump.

Att korta straffen för ickevålds-brott är en sak säger Matt Chalifoux, en av många Washingtonbor på väg hem från jobbet. Att göra det för militära visselblåsare är en annan.

– Jag har själv inte varit i militären men jag har familjer som varit det och jag vet vad de kommer att tycka. Det kommer inte att vara positivt.

Tror att det kan påverka partiet

Det är inte ovanligt att presidenter gör saker i frågor de känner starkt för innan de lämnar över, och att Obama nu väljer att benåda och korta straff är därför inget förvånande, säger Matt Chalifoux.

– Obama har inget val att vinna så han kan, precis som presidenter innan honom, göra vad han vill. Det påverkar inte honom längre. Det kan däremot påverka en presidents parti beroende på vad man gör.

Är det här en sådan sak som kan påverka Demokraterna negativt?

– Ja, det tror jag absolut. Jag är säker på att Trump kommer att göra en stor grej av det här. Det är en fråga som kommer att få stor uppmärksamhet i hans väljarbas på grund av att det handlar om militära läckor. Det är ett lätt mål för honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Wikileaks

Mer i ämnet