I källarvåningen på en intetsägande universitetsbyggnad i belgiska Gent ligger det tysta rummet. Väggar och tak är specialbehandlade med ultrahög dämpning och ljudisolering. När den tjocka dörren stängs blir det vad tekniker kallar en kontrollerad akustisk miljö.
Professor Dick Botteldooren och fyra doktorander samlas framför en skärm och en av medarbetarna sätter på sig ett vr-headset. På skärmen visas en park med trafik i bakgrunden och ljudet förändras när doktoranden rör på huvudet.
– Här håller vi på med ett experiment inom ramen för projektet “Urbana ljudlandskap i världen”, berättar Dick Botteldooren.
På datorn finns vr-bilder och ljudinspelningar från ett tiotal städer. Tanken är att samla information från ett stort antal städer som ska kunna användas när nya urbana områden planeras. Genom att, i vr-miljön, flytta på till exempel ett bostadshus ska man snabbt kunna dra slutsatser om det är bra eller dåligt för ljudlandskapet.
Buller dödar i Sverige och i EU
När städerna växer blir fordonen och vägarna fler. Bullret kommer allt närmare vår hemmiljö. Dick Botteldooren påpekar att hur vi uppfattar buller är individuellt och att vi har större acceptans för till exempel trafik i en urban miljö.
Problemet är att hörselsinnet aldrig stängs av, vår hjärna tar emot och analyserar ljudet även när vi sover.
I den senaste stora svenska utvärderingen (2011) konstaterades att ungefär två miljoner svenskar utsätts för buller som överstiger 55 decibel (db). Världshälsoorganisationen WHO:s rekommendation ligger på 50 db, men i Sverige har reglerna inte skärpts utan numera tillåts nivåer på upp till 65 dB.
Forskare har kommit fram till att stressreaktioner framkallas hos människor som utsätts för ljudföroreningar under lång tid, med symptom som högt blodtryck och höga nivåer av blodglukos. Enligt Europeiska miljöbyrån (EEA) kan trafikbuller varje år orsaka 43 000 fall av hjärtsjukdom och 10 000 fall av förtida död i EU.
Stillsam boendemiljö lockar många
– Människor är väldigt intresserande av sin boendemiljö, berättar professor Botteldooren.
– Var femte år görs en undersökning i Flandern där 5 000 personer tillfrågas. En av frågorna handlar om boendemiljö och frågan ställs vilket är det bästa skälet för dina vänner och släkt att bosätta sig där du bor? Det vanligaste svaret är att det är en tyst miljö.
I städerna är det ofta ont om lugna parker och det är viktigt att den ljudmässiga miljön blir så bra som möjligt för att stressade invånare ska känna att de får en mental återhämtning.
– Jag tror att ljudexperter måste komma in tidigt i planeringen vid stora projekt. Som det är nu byggs det först och sedan kallas akustikkunniga personer in för att försöka lösa problemen. Det är dyrt och svårt, men framtiden är ljus och tyst, säger Dick Botteldooren.