I utländska medier rapporteras om krisen inom Svenska Akademien. Foto: SVT Design

”Skandalakademien i fritt fall” – enligt utländska medier

Uppdaterad
Publicerad

En sexskandal som hotar trovärdigheten för det prestigefyllda Nobelpriset i litteratur. Så beskrivs krisen i Svenska Akademien i en del utländska medier. – Det här är allvarligt och riskerar att skada ett av Sveriges starkaste varumärken, säger Nina Röhlcke, kulturråd vid svenska ambassaden i Berlin.

Nyheten om avhoppen ur Svenska Akademien har spritts på många håll i världen. De flesta stora tyska medier har rapporterat. Nyheten har även hittat till arabvärlden, Australien och Japan.

Kung Carl Gustaf borde ordna upp detta. Der Spiegelartikel om krisen i Svenska Akademien. Foto: Der Spiegel

I tyska Der Spiegel föreslås att ”kung Carl Gustaf borde ordna upp det hela”. ”Nobelprisets framtid påverkas”, enligt Sueddeutsche.de. Man frågar sig där om ”en sammanslutning som tillåter privata fördelar” kan vara trovärdig när det gäller att bedöma litteratur.

Det är ”en katastrof för den Svenska Akademien, vars existens ifrågasätts”, skriver tyska Handelsblatt.

”Betonghäckar”

I Welt.de talas om en ”korruptionsskandal som lamslår kommittén för Nobelpriset i litteratur”. Akademien påminner om en bananrepublik med ”odödliga betonghäckar som snart sitter ensamma kvar”, skriver Welt.de. Bland kommentarerna föreslås att de tidigare Nobelpristagarna slår sig ihop och tar över utdelningen av priset.

– Detta är inte bra för Sveriges rykte. Vi är kända för Ikea, Astrid Lindgren och Nobel. Många har en enorm respekt för Nobelpriset i litteratur. Men i och med skandalerna kring Nya Karolinska finns risk att även de andra Nobelprisens rykte hotas, säger Nina Röhlcke, kulturråd på svenska ambassaden i Berlin till SVT Nyheter.

– Litteratur är ett av våra främsta områden. Många svenska författare översätts till tyska. Jag ser mycket allvarligt på detta, säger hon.

Nina Röhlcke är kulturråd vid svenska ambassaden i Berlin. Foto: Privat

Bert Sundström, som är SVT Nyheters korrespondent i Moskva, har inte sett några större avtryck i den ryska offentliga debatten om krisen. Det har än så länge handlat om rak nyhetsrapportering.

Detsamma gäller i Frankrike. Både Le Monde och Le Figaro har publicerat nyhetsartiklar och i den franska tv-kanalen TF1 har en dokumentärfilm om Svenska Akademien visats.

Sverigebilden påverkas?

– Det tar lång tid att bygga upp en bild av Sverige. Vi hoppas att Sverigebilden och att varumärket Nobel är så starkt att det inte påverkas av enskilda händelser, säger Ewa Kumlin, chef för svenska kulturhuset, Centre Culturel Suédois i Paris, till SVT Nyheter.

– Jag räknar med att få många gliringar och frågor om Svenska Akademien framöver, säger kulturrådet Nina Röhlcke i Berlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet