Panamadokumenten slog ner som en bomb 2016. I hemlighet hade nära 400 journalister i 80 länder, bland dem reportrar på SVT:s Uppdrag granskning, samarbetat i ett år kring den enorma dataläckan. De 11,5 miljoner dokumenten gav en unik inblick i skatteparadisens ljusskygga värld där anonyma brevlådeföretag möjliggör penningtvätt och skatteflykt för auktoritära regimer, korrupta politiker och drogkarteller.
Nu har de två tyska journalisterna Bastian Obermayer och Fredrik Obermaier som först fick dokumenten, och som delade dem med den internationella journalistorganisationen ICIJ, fått en unik intervju med källan, som går under det fingerade namnet John Doe.
I över sex år har hen lyckats hålla sin identitet hemlig och kunnat leva ett någorlunda vanligt liv.
– Panamadokumenten omfattar så många internationella kriminella organisationer, varav en del har kopplingar till regeringar. Jag kan inte se hur jag någonsin skulle kunna ge mig till känna på ett säkert sätt, säger hen.
”Skalbolagen Putins bästa vän”
Intervjun publiceras i sin helhet av den tyska tidningen Der Spiegel, synkroniserat med över 50 medier runt om i världen.
Skälet till att John Doe nu, efter sex år, för första gången väljer att intervjuas är hens oro för världsläget.
– Putin är ett större hot mot USA än vad Hitler någonsin var, och skalbolag är hans bästa vän. Det är skalbolag som finansierar den ryska militären som dödar oskyldiga civila i Ukraina, när Putins missiler riktas mot köpcentrum.
Vill att offentliga företagsregister införs
John Doe berättar att det var hen som inte bara gav läckan till journalister utan också till den tyska polisen, som sedan delade materialet med ett stort antal länder, bland andra Sverige.
Hen är besviken på regeringar och myndigheter – och vill att politikerna ska agera.
– Vi behöver omedelbart offentligt tillgängliga företagsregister [i skatteparadisen]. Hör ni politiker som är motståndare till det, är det politiker som måste avskedas.
BAKGRUND: Panamadokumenten
Panamadokumenten ledde till många olika avslöjanden runt om i världen. SVT kunde till exempel visa hur Nordea försett sina rikaste kunder med brevlådeföretag, i syfte att undvika skatt.
Skatteverket startade utredningar mot cirka 200 svenskar.
Uppdrag gransknings konfrontation av Islands skattefifflande statsminister blev en världsnyhet och ledde till de största demonstrationerna i Islands historia, statsministerns avgång och nyval.
Globalt har tusentals utredningar satts i gång, myndigheter kunnat kräva över 12 miljarder kronor i skatt, korrupta politiker avslöjats och hårdare lagar mot skatteflykt och för ökad öppenhet i skatteparadisen införts.