Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När vi kom in i salongen såg vi tre skadade personer” – Hör ögonvittnet om skjutningen i Paris. Foto: EBU

Skjutning i Paris – tre döda och flera skadade

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har dött och flera har skadats i en skjutning i centrala Paris. Skjutningen ska ha ägt rum på ett kurdiskt kulturcenter, en intilliggande restaurang och en frisörsalong, berättar den lokala borgmästaren Alexandra Cordebard. En misstänkt 69-årig man är gripen av polis.

Skjutningen är över men på Twitter meddelar den franska polisen att en insats pågår och allmänheten uppmanas hålla sig borta från området Le Grand Rex och hela vägen till La porte Saint Denis.

De bekräftar även att en misstänkt man har gripits. Enligt franska tidningen Le Parisien ska han vara 69 år gammal.

”En skjutning har skett. Tack till säkerhetsstyrkorna för en snabb insats. Våra tankar går till de drabbade och de som bevittnade den dramatiska händelsen,” skriver Paris vice borgmästare Emmanuel Grégoire på Twitter.

Senare på eftermiddagen höll Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin presstal med anledning av händelsen.

– Det är inte säkert att mördaren, som utan tvivel ville mörda människor här i Paris, specifikt valt kurder som offer. Men han riktade uppenbarligen in sig på utlänningar. Vi behöver invänta den rättsliga utredning som leds av den allmänna åklagaren om det var specifikt kurder han ville åt, men för tillfället finns det inga bevis som styrker detta, sa Darmanin.

Landets president Emmanuel Macron uttalade sig om skjutningen i ett Twitterinlägg på kvällen:

– Kurderna i Frankrike blev målet för en avskyvärd attack i hjärtat av Paris. Våra tankar går till offren, personer som kämpar för att leva, deras familjer och nära och kära.

Skedde vid kurdiskt kulturcenter

Ett vittne berättar att sju till åtta skott avlossades ute på gatan, enligt TT.

– Vi såg folk springa till höger och vänster. Fem till sex minuter senare gick de in till en frisörsalong, sade ett av vittnena som den franska TV-kanalen BFM TV har pratat med.

Vittnet ska då också ha gått in i salongen och funnit tre skadade personer och därefter ring polisen och ambulansen.

Gatan där skjutningen skedde ligger i den franska huvudstadens tionde arrondissement. Enligt Reuters har borgmästaren för området, Alexandra Cordebard, bekräftat att skottlossningen skedde vid ett kurdisk kulturcenter, en restaurang som ligger mittemot centret samt en frisörsalong.

Känd av myndigheterna sedan tidigare

Åklagaren Laure Beccau berättar att mannen är känd av polisen sedan tidigare och har bland annat gripits en gång för att med kniv ha attackerat två migranter som bodde i tält. Han anklagades då bland annat för väpnat våld med rasistiskt motiv och släpptes ur fängsligt förvar för bara några dagar sedan, enligt La La Parisien. Beccau berättar att man ska undersöka om även dagens attack var rasistiskt motiverad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Minst två personer dödades och flera skadades på fredagen vid ett skottdåd i Paris. Foto: Foto: Teresa Suarez

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.