Se de dramatiska bilderna från den grekiska ön Evia. Foto: Angelos Tzortzinis/AFP

Apokalyptiska scener på den grekiska ön Evvia

Uppdaterad
Publicerad

För sjätte dagen i rad härjar våldsamma bränder på den grekiska ön Evvia. Tusentals personer har evakuerats. Nu tvingas ännu fler lämna ön, men vissa invånare vägrar – i hopp om att rädda sina hem.

Samtidigt kommer rapporter om att ett av brandflygen som kämpar för att släcka de grekiska bränderna har kraschat på ön Zakynthos.

I fem dagar har våldsamma bränder plågat Greklands näst största ö Evvia. Rökpelare och aska skymmer solen och himlen har färgats orange.

Otaliga hem och affärsverksamheter har slukats av eld. Tusentals öbor och turister har evakuerats från området. Nu tvingas ännu fler lämna sina hem, men vissa invånare vägrar. De hoppas kunna rädda sina bostäder och ägodelar, enligt nyhetsbyrån AP.

Lågor begränsar antalet flyktvägar

Kustbevakningen har fått hjälp av flera fiskebåtar, marinfartyg och en färja i evakueringen från öns norra del. Höga lågor gör att många andra flyktvägar är avskurna. De som lämnar ön blickar tillbaka på apokalyptiska scener – lågorna rasar på sluttningarna bakom dem.

Flygplan och helikoptrar släpper vatten på de områden som brinner. Enligt biträdande civilskyddsminister Nikos Hardalias är förhållandena på Evvia särskilt tuffa.

– Begränsad sikt, turbulens och vindströmmar från elden försätter piloterna i stor fara, säger han till AP.

Ett av brandflygen i Grekland har kraschat på ön Zakynthos i de västra delarna av landet, enligt nyhetsbyrån AFP. Ingen person ska ha omkommit.

Invånare i byn Gouves på Evia betraktar eldens framfart. Foto: Angelos Tzortzinis/AFP/TT

Hundratals kämpar mot branden

Lokala tjänstemän och invånare vädjar om mer resurser till släckningarbetet. I nuläget kämpar fler än 500 brandmän, fyra helikoptrar och tre plan för att få kontroll över bränderna. Tio länder, inklusive Sverige, har skickat förstärkning i form av personal och utrustning. Ytterligare åtta länder väntas bidra framöver.

Premiärministern: Mardrömslik sommar

En frivillig brandman avled i fredags norr om Aten. Minst 20 personer har skadats av bränderna. Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis har uttryckt sin sorg över förödelsen.

– När denna mardrömslika sommar är över kommer vi att rikta all vår uppmärksamhet mot att reparera skadorna, sade Mitsotakis, enligt AP.

Grekland genomlider den värsta värmeböljan på 34 år. Elden på Evvia är den värsta i en lång som har drabbat landet. Bränder har bland annat härjat runt Aten, på Rhodos och vid den antika idrottsplatsen Olympia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.