Skolskjutningen i Uvalde – USA:s värsta på 10 år

Uppdaterad
Publicerad

Den 24 maj kliver den 18-åriga Salvador Ramos in på området till Robb Elementary School i den lilla staden Uvalde iTexas.En timme senare är 19 barn och två lärare döda i USA:s värsta skolskjutning på 10 år.

Diskussionerna om USA:s vapenlagar tar fart igen, men samtidigt pågår en annan diskussion. Varför tog det över 40 minuter innan poliserna på plats agerade och fick klartecken att gå in i klassrummet för att stoppa skytten. Förtvivlade föräldrar ställer sig frågan, hur många liv hade kunnat räddas?

Några dagar senare medger polisen att det var fel beslut att invänta ytterligare förstärkning.

– Självklart var det inte rätt beslut, det var fel beslut. Punkt. Det finns ingen ursäkt för det, säger Steven McCraw, chef för Texas Department of Public Safety

Motivet bakom 18-åriga Salvador Ramos agerande är fortfarande under utredning, men enligt CBS News var skytten varken känd av polisen eller psykiatrin.

Få en kort sammanfattning av vad som hände i Uvalde i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.