Foto: TT

Minst 20 döda i gisslandrama i Tunis

Uppdaterad
Publicerad

Dödssiffran stiger efter terrorattacken vid museet i Tunis, minst 20 personer ska ha dödats och runt 50 skadats i attentatet, rapporterar AP. De två tungt beväpnade männen som öppnade eld och tog gisslan inne i byggnaden dödades vid säkerhetsstyrkans insats, men polisen jagar fortfarande fler misstänkta gärningsmän, uppger landets premiärminister.

Onsdagens attack är den värsta som skakat Tunisien på många år. Två män, beväpnade med kalasjnikovs, öppnade eld mot en buss med turister utanför det populära Bardomuseet, som ligger vid parlamentsområdet i Tunisiens huvudstad Tunis. Männen tog sedan flera personer som gisslan inne i museet.

”Paniken är enorm” twittrade en ledamot som evakuerades från parlamentet under gisslandramat. Bilder som spreds på Twitter visade människor, bland dem många barn, som hölls kvar inne i museet.

Terrorattacken i Tunis

– Det var full panik när vi hörde skotten och vi skyndade oss mot utgången, säger parlamentsledamoten Sayida Ouinissi i telefon till TT.

Minst 20 dödade och 50 skadade

Efter ett par timmar gick säkerhetsstyrkor in i byggnaden och gisslan fritogs. Uppgifter om exakt antal döda går i sär. Premiärminister Habib Essid sade tidigare att 19 personer dödats, varav 17 är turister, en polis och en tunisier. Nu rapporterar AP att minst 20 personer dött och runt 50 skadats i samband med attacken.

Polska, italienska, tyska, brittiska, franska och spanska turister ska finnas bland dödsoffren. Enligt svenska utrikesdepartementet ska det inte finnas någon svensk bland offren

De två gärningsmännen i byggnaden dödades i samband med säkerhetsstyrkans insats, men enligt premiärministern jagar man nu ytterligare två eller tre misstänkta gärningsmän som kan ha deltagit i attacken.

– Det är en feg attack främst riktad mot Tunisiens ekonomi. Vi måste gå samman för att försvara vårt land, sade premiärministern efter dådet.

Attacken riskerar att slå mot landets viktiga turistsektor.

Svenska turister informeras

Bardomuseet är känt för sina historiska samlingar och är en populär turistattraktion i Tunis. Museet ligger i anslutning till parlamentet och strax före attacken diskuterade parlamentetsledamöterna antiterroristlagstiftningen, uppger BBC.

Resebolaget Detur har svenska turister i tunisiska turistorter. Men enligt bolaget ordnas inga turer eller utflykter till Tunis.

– Vi besöker inte heller det museet där den här attacken sker. Vi har totalt 146 gäster i landet som rest från Sverige, men några är via en annan arrangör, säger Staffan Jansson, marknadschef från Detur.

Under eftermiddagen kontaktas gästerna och informeras om vad som hänt. Bolaget har inte tidigare avrått sina resenärer från att på egen hand besöka Tunis, men kommer att göra det den närmaste tiden. Hur det blir på längre sikt är oklart.

– Vi ska prata med UD och se vad de säger, vi vilar alltid på deras direktiv, säger Jansson.

Följer utvecklingen

Hur UD gör med rekommendationerna är ännu oklart, enligt Erik Wirkensjö på UD:s presstjänst.

– Enligt de uppgifter vi fått är inga av de dödade i attacken svenskar. Vi undersöker vidare via vårt konsulat i Tunis och vår Stockholmsbaserade ambassadör till Tunisien.

Hotnivån i Tunisien är förhöjd. Landet har haft problem med våldshandlingar utförda av islamistiska extremister. Det finns också en oro över att situationen i Libyen, där jihadistgruppen Islamiska statens (IS) inflytande ökat, ska spilla över.

IS har också pekat ut Tunisien som ett land där gruppen vill stärka sitt grepp. Tusentals tunisier uppges också ha lämnat landet för att strida för IS i Syrien och Irak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattacken i Tunis

Mer i ämnet