Nu startar förhandlingar om utökat självbestämmande för Skottland. Foto: TT

Skottland kvar i brittisk union

Uppdaterad
Publicerad

Skottland säger nej till självständighet. Nej-sidan segrade i folkomröstningen med drygt 55 procent av rösterna. Nu startar förhandlingar om utökat självbestämmande för Skottland.

Storbritanniens premiärminister David Cameron kan andas ut. I en första kommentar sade han att frågan om huruvida Skottland ska vara ett självständigt land nu har avgjorts för en generation framåt.

– Inga diskussioner, inga omtagningar, vi har hört det skotska folkets bestämda vilja, sade Cameron enligt Reuters till det stora pressuppbåd som samlats utanför residenset på 10 Downing Street i London.

Skottland röstar om självständighet

Förslaget till nya lagar om hur Skottlands utökade självstyre ska se ut ska presenteras i januari.

– Nu är det dags för Storbritannien att samla sig och gå vidare.

Deppigt för ja-sägarna

Ledaren för ja-kampanjen och den regionale regeringschefen i Skottland, Alex Salmond, har accepterat nederlaget. Nu räknar Skottland med att den brittiska regeringen i London kommer att stå fast vid sina löften om mer självstyre snabbt.

– Det är viktigt att säga att vår folkomröstning var en överenskommen process som skedde i samförstånd och att Skottland med majoritetsbeslut har beslutat att, i nuläget, inte bli ett självständigt land, sade Salmond till jublande anhängare enligt Reuters.

I den skotska huvudstaden hade ungdomar vakat under de tidiga morgontimmarna. Ja-sägarna höll länge modet uppe, men fick till slut ge upp. Nej-sidan vann med 55,3 procent av rösterna, ett större övertag än opinionsundersökningarna visat. Valdeltagandet var hela 84,6 procent, enligt BBC.

-Vi kände att det var på väg åt andra hållet ... Jag tror inte människor inser hur viktigt det här var, sade 16-åriga Charlotte Darroch som valvakade i Edinburgh och beskrev sina sinnesstämning som ”bedrövad”, rapporterar AFP.

Tuff valkampanj

På morgonen twittrade också premiärminister Cameron och gratulerade Nej-kampanjens ledare Alistar Darling till en väl genomförd kampanj.

Darling underströk i ett direktsänt tv-tal att resultatet är betydelsefullt för Skottland – men också för Storbritannien som helhet. Han pekade på att valkampanjen stundtals varit tuff men att båda sidor nu måste fokusera på att arbeta för Skottlands bästa.

– Kampanjen har både ingjutit energi och delat oss. Det måste vi ta itu med, nu krävs ledarskap, sade han till applåder.

– Efter den här folkomröstningen kan vi stå enade.

Så föll blå konfetti över de glada nej-anhängare som drivit kampanjen Bättre tillsammans.

Förhandlingar väntar

Förhandlingar startar nu i London om vilka nya befogenheter det skotska parlamentet ska ges, något premiärminister Camerons konservativa parti, hans samarbetspartner Liberaldemokraterna och oppositionspartiet Labour måste enas om. Det skotska parlamentet, som har funnits sedan 1999, kontrollerar redan områden som sjukvård och utbildning.

I november ska ett dokument med ytterligare steg läggas fram, inför den nya lagstiftningen nästa år. Det kommer sannolikt att innefatta skatter och sociala förmåner.

Tidtabellen slogs fast när Storbritanniens tidigare premiärminister Gordon Brown gav sig in i debatten en dryg vecka innan valet. Brown har lovat Skottland ”inget mindre än en modern form av självbestämmande”, skriver AFP.

Opinionsundersökningar har visat att det är en utveckling skottarna gärna vill se, men en del bedömare anser att Browns tidtabell inte är realistisk, givet att de tre ledande partierna har olika uppfattning om vad de är villiga att ge skottarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottland röstar om självständighet

Mer i ämnet