Animerade bilder som visar satelliter runt jorden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan ”Kesslersyndromet” slå ut kritiska samhällsfunktioner – hör experten förklara. Foto: ESA

Skräckscenariot: Tjock barriär av skrot kring hela jorden

Publicerad

En skrotbarriär som slår ut allt från väder- och banktjänster till gps:en i din telefon. Kärnvapenlarmen i USA för tankarna till skräckscenariot ”Kesslersyndromet”, som kryper allt närmare i takt med att den militära närvaron i rymden ökar.

På onsdagen gick larmklockorna i Washington efter ett kryptiskt uttalande från det amerikanska underrättelseutskottets ordförande. Man hade fått kännedom om ett ”allvarligt säkerhetshot”, var budskapet.

Enligt uppgifter till ABC handlar det om att Ryssland vill placera kärnvapen i rymden i syfte att kunna slå ut andra satelliter.

Sanningshalten i uppgifterna är ännu oklar. Ryssland har avfärdat det hela som ”ett knep från Vita huset”. Det som dock står klart är att de kommer i en tid av en växande militär närvaro i rymden.

Ryskt test 2021

Under de senaste decennierna har bland annat Kina, Indien och Ryssland utfört tester av så kallade antisatellit-vapen, det vill säga robotar som avfyras från jorden i syfte att slå ut objekt i omloppsbana kring jorden.

Rysslands senaste test utfördes så sent som för två år sedan. Då sköt man sönder en inaktiv Sovjet-satellit från 80-talet.

USA har också utfört liknande experiment, men 2022 införde man ett förbud med hänvisning till den mörka baksidan av vapentesterna: det rymdskrot de genererar.

Kesslersyndromet

Bråtet som blir kvar efter att en satellit sprängts riskerar nämligen att få förödande effekter. Vrakdelarna skjuter okontrollerat ut åt alla möjliga håll och fortsätter färdas runt jorden i ilfart. Där riskerar de att krocka med och förstöra andra desto viktigare satelliter.

– Det är väldigt olyckligt att man hotar den förmåga som man har i rymden och de system som finns där. Man försämrar våra möjligheter att bedriva rymdfart hållbart i framtiden, säger Johan Köhler, avdelningschef för forskning och utveckling vid Rymdstyrelsen.

I värsta fall skulle kollisionerna kunna leda till en slags snöbollseffekt. Skräckscenariot kallas ”Kesslersyndromet” efter Donald J. Kessler som teoretiserade det redan på 70-talet. Nasa-forskaren förutspådde en slags barriär av skrot kring hela jorden – som skulle göra det omöjligt att använda satelliter på samma sätt som idag.

Hör experten förklara i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.