Se polisinsatsen i Paris. Foto: Reuters/AP

Skytten ska ha funnits med på övervakningslista – med 10.000 andra

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Presidentkandidaterna i Frankrike kan tävla i att övertrumfa varandra i hårda åtgärder efter det misstänkta terrordåden, men man kan aldrig helt stoppa terrorism med nya lagar.

Gärningsmannen som sköts till döds av polis i centrala Paris ska ha funnits med på en stor övervakningslista hos säkerhetstjänsten men ändå lyckades man inte stoppa honom.

Ulrika Bergsten

Europakorrespondent

Stäng Schengenområdets gränser säger Marine Le Pen som en slags magreflex till dåden på Champs Elysées på torsdagskvällen som dödade en polisman och skadade två allvarligt.

Marine Le Pen och hennes parti Nationella Fronten (Front National, FN, på franska) kampanjar i detta val med förlag om att alla som begår brott ska utvisas och att dubbelt medborgarskap ska förbjudas.

Hon vill också utöka den franska polisen med 15.000 personer.

– Det är dags att stoppa naiviteten, säger Le Pen men glömmer sedan snabbt bort att det är franska medborgare som begått flera av de senaste årens terrordåd i landet. Och att det av allt att döma tycks vara just i fängelset som den här misstänkta terroristen har radikaliserats.

Macron: Jag vill skydda er

Den andra av de två huvudkandidaterna Emmanuel Macron slår an en annan ton – den landsfaderliga: Att vara president innebär att ta ansvar för att skydda människor.

Jag vill skydda er, sa Macron kort efter att dådet på torsdagskvällen

Kampen mot terrorismen och den totalitära islamismen måste sättas i centrum, sa Fillon och meddelar samtidigt att han nu har kampanjat färdigt för denna gång.

Omöjligt att stoppa

Men även om kandidaterna tävlar om att övertrumfa varandra i hårda åtgärder så kan man aldrig helt stoppa terrorism bara med lagstiftning.

I dag har den franska polisen och säkerhetstjänsten uppemot 10.000 namn på sin övervakningslista. Det är personer som själva varit i kontakt med terrorism eller som har haft kontakter med personer som deltagit i eller i utkanten av terrorrelaterad verksamhet.

Om man finns på listan, vilket den utpekad 39-åriga mannen som begick dådet på torsdagskvällen gjorde, har polisen utökade befogenheter att agera vid minsta misstanke. Och det var just det den franska polisen gjorde i februari i år.

Men trots detta så kunde de inte hitta några bevis som pekade på att han planerade att begå brott, och eftersom Frankrike är en rättsstat kan man inte gripa en person om man inte har bevis för sina misstankar.

Fortfarande jämt

Läget två dagar före valet är oerhört jämt om man får tro opinionsmätningarna. Macron har en liten fördel tätt skuggan av Le Pen och Fillon.

Men mätningarna är så jämna att det inte går att säga hur det kommer att gå. Vid tidigare dåd har sittande president Holland och hans socialistparti gagnats i opinionsmätningar, men det är osannolikt att socialisternas kandidat Hammond kommer att dra fördel denna gång.

Nu handlar det istället om de 25 procent som fortfarande tvekar om de ska rösta och på vad. Vem av kandidaterna de uppfattar som tryggast som ledare. Den krisande franska ekonomin och en skyhög arbetslöshet är inte länge huvudfrågan.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.