Karthoum och Hawa får inte spela tävlingsmatch i fotboll – för att de bär slöja

Uppdaterad
Publicerad

Totalförbud för minderåriga att bära slöja på offentlig plats i Frankrike. Det är det omstridda beslutet som röstades igenom av senaten. Det måste dock godkännas av den andra kammaren i parlamentet innan det blir lag.

– Tjejer är smarta och fria nog att själva välja om de vill bära slöja, säger fotbollsspelaren Hawa, som enligt sportreglerna i Frankrike inte får spela tävlingsmatch så länge hon bär slöja.

I Frankrike har debatten kring slöjförbud varit omfattande efter att en rad begränsningar i rätten att bära slöja införts. Just nu ligger ett lagförslag som gäller förbud mot att minderåriga ska bära slöja på offentlig plats. Ett förslag som uppstått på grund av den senaste tidens många debatter kring separatism i Frankrike, menar Jean-Yves Camus, statsvetare vid tankesmedjan IRIS.

Men inte alla är nöjda med lagförslaget.

– Vi är upprörda över förslaget även om det inte verkar som om det kommer att antas. Tjejer är smarta och fria nog att själva välja om de vill bära slöja, säger fotbollsspelaren Hawa, som enligt sportreglerna i Frankrike inte får spela tävlingsmatch så länge hon bär slöja.

Kallar slöjan för kvinnoförtryck

Förslaget är en del av ett större lagpaket: Lagen för respekten för republikens värderingar, med målet att stoppa grogrunden för radikal islamism.

Frågan är inte en ren höger- eller vänsterfråga i Frankrike. På båda kanter finns grupper som menar att slöjan är en symbol för kvinnoförtryck.

– Det är stötande att kalla den för en symbol för förtryck. Jag är helt fri att välja och leva som jag vill, säger fotbollsspelaren Karthoum.

Enligt statsvetaren Jean-Yves Camus råder ett enormt missförstånd mellan en stor del av den franska befolkningen och den muslimska gruppen.

– Muslimer är i hög grad övertygade om att den franska staten är genomsyrad av rasism och systematisk diskriminering. Å andra sidan har många fransmän svårt att göra skillnad mellan muslimer som hatar Frankrike till den grad att de utför attentat, och någon som bara väljer att bära slöja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.