Regeringarna struntade i brandsäkerhet. Tillverkare dolde risker med byggmaterial. Säkerhetsrutiner fungerar uselt.
Det är skoningslösa rön som utredningschefen Martin Moore-Bick lade fram på onsdagen, mer än sju år efter branden i 24-våningshuset en natt i juni 2017.
Hade brandsäkerhet tagits på allvar och fungerat i alla led så hade ingen alls behövt dö, skriver Moore-Bick.
– Vi har fastställt att alla som omkom i byggnaden föll offer för giftgaser som elden gav upphov till, säger Moore-Bick enligt BBC.
Farorna doldes
Tragedin inträffade trots att det redan i början av 90-talet larmats om att sådana isolerande paneler kunde vara brandfarliga. Men farorna doldes av tillverkare, och ignorerades av inspektörer.
”Det var då som fröna till katastrofen såddes”, skriver Moore-Bick.
Varken brittiska regeringar eller lokala myndigheter tog riskerna på allvar, vilket innebar att sådan isolering kunde sättas upp inte bara på Grenfell Tower men också många andra byggnader.
SVT:s reporter Jonas Sverin, som bevakade branden på plats 2017, säger att utredningens slutsats är att många var ansvariga för branden, även om alla inte hade lika stort ansvar.
Sverin: ”Handlade mycket om girighet”
– Det handlade mycket om det brandfarliga materialet som hade använts och att tillverkare som hade gjort materialet visste om att det var brandfarligt, men att de hade manipulerat testresultat.
– Han sa också att det handlade om girighet, att tillverkarna bara ville tjäna pengar och att de hade vilselett dem som hade köpt in materialet. Så det var hårda ord mot tillverkare, politiker och även räddningstjänsten som delvis hade misslyckat med sitt uppdrag.
Ännu har inga åtal väckts, trots att det nu gått över sju år sedan brandkatastrofen inträffade.
– Det kommer inte den här rapporten göra heller. Rapporten pekar ut de skyldiga och till vilken grad. Sedan är det upp till polisen att de tar det vidare och man kommer ha rättegångar.