President Mugabe framträder på universitetet i Harare för första gången offentligt sedan husarresten. Foto: TT/AP

SVT:s Afrikakorrespondent: ”Snaran kring Mugabe dras åt”

Uppdaterad
Publicerad

Zimbabwes president Robert Mugabe har oväntat dykt upp under en examinationsceremoni för universitetsstudenter. Det är första gången han syns i offentligheten sedan militären tog kontrollen i landet.

– Militären och regeringspartiet har ökat trycket för att få Robert Mugabe att avgå, säger SVT Nyheters Afrikakorrespondent Johan Ripås, på plats i Harare.

Ett krismöte i dag ska tvinga bort Mugabe från presidentposten.

– Det måste komma till ett avgörande snart. Den 93-årige Robert Mugabe är en slug figur som är mästare på att manipulera och spela ut folk mot varandra, säger Johan Ripås.

Protesterna mot Mugabe

SVT:s Afrikakorrespondent är en av de första utländska journalister som tog sig in i Zimbabwe efter militärens aktion mot Mugabe i onsdags.

– Krigsveteranerna höll presskonferens här i Harare och hånade Mugabe öppet. Man gav honom ett ultimatum. Stig åt sidan i dag, eller så kallar vi till massprotester i morgon.

De så kallade Krigsveteranerna i Zimbabwe är en mäktig organisation bestående av före detta militärer från självständighetskriget.

SVT:s afrikakorrespondent Johan Ripås svarar på hur läget är i Zimbabwe. Foto: SVT/TT

Avgå frivilligt

Robert Mugabe sattes i husarrest och sedan dess har militära ledare och företrädare för regeringspartiet ZANU-PF försökt att förmå presidenten att avgå frivilligt, vilket han vägrar. I stället har han gjort ett offentligt framträdande vid ett besök på universitetet på fredagen.

Presidenten, klädd i en gul och blå klädedräkt, höll ett tal inför jublande studenter, rapporterar Reuters. Han tycks dock inte ha kommenterat den politiska situationen i landet.

President Mugabe framträder på universitetet i Harare för första gången offentligt sedan husarresten. Foto: TT/AP

– De är angelägna att det inte ska framstå som en militärkupp. Mugabe är demokratiskt vald och därför försöker man nu få honom avsatt med legala medel, säger SVT Nyheters Johan Ripås.

Riksrätt hotar

ZANU-PF sammanträder i dag för att ta fram en motion om att avskeda president Robert Mugabe.

Om Mugabe vägrar avgå planerar partiet att väcka riksrättsåtal i nästa vecka, enligt en högt uppsatt källa inom partiet.

Även oppositionen trycker på för att kunna delta i en koalitionsregering. Oppositionsledaren Morgan Tsvangirai har återvänt till Zimbabwe efter cancervård i Sydafrika. Han kräver Mugabes avgång och fria val.

Den cancersjuke oppositionsledaren Morgan Tsvangirai har återvänt från Sydafrika till Zimbabwe. Han kräver att Mugabe avgår och att fria val utlyses. Foto: TT/AP

Militären uppger i ett uttalande att ”betydande framsteg” har gjorts under insatserna för att gripa ”kriminella” i kretsen kring Mugabe – den föregivna anledningen till militärens insats.

Vicepresidenten tillbaka

Vidare kommer nya uppgifter om att den före detta vicepresidenten Emmerson Mnangagwa, som står militären nära, nu har återvänt till Zimbabwe. Han lämnade landet efter att ha sparkats av Mugabe – en åtgärd som tolkats som ett försök att flytta över makten till presidentens fru Grace.

Zimbabwes första dam Grace Mugabe eftersträvar presidentposten efter sin make Robert Mugabe. Foto: AP/TT

Mnangagwa har pekats ut som en av de drivande bakom försöken att få till ett nytt styre i landet. Han har twittrat att han är tillfällig ledare för ZANU-PF och lyfts fram som en möjlig efterträdare till Mugabe.

Grace i husarrest

Det är fortfarande oklart om presidentens fru Grace Mugabe befinner sig i husarrest i Harare eller om hon lämnat landet.

– Det sägs att hon befinner sig i parets hus i Harare. Militären vill hålla henne borta från offentligheten eftersom hon är ett hot om en diktatorisk framtid, säger Johan Ripås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna mot Mugabe

Mer i ämnet