”Har inte mer än veckor kvar” – Det närmaste Skottland har till en glaciär smälter nu bort.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En av väldigt få som finns kvar i hela Storbritannien” – Här besöker snöentusiasten Iain Cameron snöfläcken som väntas försvinna inom kort. Foto: Reuters

Snöfläck från istiden smälter bort: ”Har inte mer än veckor kvar”

Publicerad

Den har varit känd för att aldrig smälta. Nu håller snöfläcken som kallas ”The Sphinx” på att försvinna. Något som snöentusiasten Iain Cameron menar sker i en ovanligt snabb takt.

– Från något som ansågs permanent, kommer det nu att bli undantaget att det överlever. Och det är en otrolig händelseutveckling, säger han.

Snöfläcken i Cairngorms nationalpark i Skottland anses vara det närmaste landet kommer en glaciär – och är en kvarleva från den senaste istiden.

Författaren och snöentusiasten Iain Cameron är en av flera hängivna volontärer som varje år besöker platsen för att studera och övervaka läget. Han menar att det nu enbart är veckor kvar tills den är helt borta.

Hör mer om den smältande snöfläcken i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.