När SVT når Kateryna Prokopenko var det två timmar sedan hon hörde av sin make, Denys Prokopenko.
”Vi kämpar på” skriver han i ett meddelande.
– Men jag kan känna i mitt hjärta att han är slutkörd, säger hon.
– Egentligen är situationen fruktansvärd. De har ingen mat, inga mediciner och han dricker bara ett glas vatten om dagen.
I drygt en månad har soldaterna från Azovbataljonen hållit ut i det belägrade stålverket, Mariupols sista utpost för ukrainskt motstånd.
Azovbataljonen grundades av nynazister 2014. Den blev senare en del av det ukrainska nationalgardet.
I ett uttalande till CNN hävdar Azovregementet att man helt har klippt banden med högerextremismen, men kopplingen till antisemitism och nazism finns fortfarande kvar enligt bedömare.
Fruktansvärd situation
Drygt 2 000 ukrainska soldater tros befinna sig i stålverket, varav 700 skadade.
Prokopenko beskriver en fruktansvärds situation för dem som är kvar. Förutom bristen på mat och vatten så är hundratals soldater skadade, utan möjlighet till att få vård. Hygienen är usel, flera lider av blodförgiftning och kallbrand. Provisoriska bandage görs av klädesplagg och de få läkemedel som finns kvar får prioriteras till de allra svårast skadade.
– Många skadade dör för att de inte kan få vård, säger Kateryna Prokopenko.
Kräver en fullständig evakuering
Förhandlingar mellan Ryssland och Ukraina pågår om ett fångutbyte. Främst rör det sig om 38 allvarligt skadade soldater i stålverket som Ukraina vill ska få fri lejd ut. Men förhandlingarna går trögt, enligt Ukrainas vice premiärminister Iryna Veresjtjuk.
Tillsammans med andra soldatfruar reser nu Prokopenko genom Europa och försöker få omvärlden att sätta press på Putin att tillmötesgå Ukrainas krav.
– Vårt enda krav är en fullständig evakuering av våra soldater. Alla andra varianter som Ryssland föreslår, som fångenskap, accepteras inte, säger Kateryna Prokopenko.
– Vi vet att fångenskap innebär tortyr och död.