”Jag gick och såg Black Panther med min flickvän och en svart tonåring skrek 'Du är på fel biograf' och krossade en flaska i hennes ansikte”, står det i tweeten. Foto: TT/Faksimil

Sophie misshandlades i Malmö – nu används hon för att skrämma vita från att se filmen ”Black Panther” i USA

Uppdaterad
Publicerad

På sociala medier har en rad kampanjer riktats mot superhjältefilmen ”Black panther”, som har ett afrikanskt tema. Bland annat har en bild på en ung blodig kvinna spridits, med budskapet att vita riskerar att misshandlas av afro-amerikaner om de besöker biografen. Men bilden föreställer ingen amerikansk biobesökare, utan Sophie Johansson – från Malmö. – Jag tycker det är så sjukt, säger Sophie till SVT Nyheter.

I slutet av januari misshandlades Sophie Johansson, 19, på nattklubben Babel i Malmö. När hon försökte mota bort en tafsande man slog han henne med både en flaska och sin knytnäve, något som Aftonbladet rapporterat om.

Den brutala bilden plockades upp av utländsk media, bland annat Daily Mail, och verkar därefter ha fått fötter.

Sophie har nu ofrivilligt dykt upp som slagträ i kampanjen mot filmen ”Black panther”, som under fredagen hade premiär i USA.

På Twitter har bilden på henne från Malmö delats med texten: ”Jag gick och såg Black panther med min flickvän och en svart tonåring skrek 'Du är på fel biograf' och krossade en flaska i hennes ansikte”.

”Människor förvånar mig inte längre”

Sophie såg själv att bilden hade fått spridning, och hon fick bilden skickad till sig av flera vänner.

Vad tycker du om att bilden på dig används i det här sammanhanget?

– Vet inte om jag ska skratta eller gråta. Jag tycker det är så sjukt och fel att folk kan sitta och skoja om bilder där folk har råkat illa ut. Men människor däremot förvånar mig inte längre, säger Sophie Johansson till SVT Nyheter.

Hon vill verkligen inte att bilden ska spridas ytterligare.

– Jag känner att det känns fel att fortsätta använda bilden när jag vill att den ska sluta spridas.

Flera liknande bilder

Ett flertal liknande bilder på kvinnor med blodiga sår eller blåtiror har spridits på Twitter, med liknande budskap: Går en vit person och ser Black panther så gör man det på egen risk.

De bilder som spridits har visats sig vara falska, och flera av Twitterkontona har sedermera stängts ner, enligt New York daily news.

”Falska inlägg skapas för att få svarta att se dåliga ut och det sorgliga är att vissa människor tror på det”, skriver en användare på Twitter. Foto: Faksimil

Det här är inte första kampanjen som riktats mot superhjältefilmen. Innan den hade premiär uppmanades följare i en numera nedstängd Facebookgrupp att ge filmen ett uselt betygsindex på recensionssajten Rotten Tomatoes, vilket SVT Nyheter skrivit om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.