Sorgedag efter skolmassakern

Uppdaterad
Publicerad

Finland vaknade i dag upp till en sorgedag. Samtliga flaggor vajar på halv stång med anledning av gårdagens skottdrama i Tusby där nio människor miste livet.

Offren för massakern har hedrats med tre tysta minuter i skolor och på arbetsplatser. President Tarja Halonen närvarade vid en minnesstund i Helsingfors domkyrka.

Vid skolan i Jokela hade många tänt ljus till minne av massakerns offer. Den tekniska undersökningen av skol- byggnaden liksom de rättsmedicinska undersökningarna fortsatte i dag.

Krisgrupp

Fyra blåvita flaggor vajade på halv stång i mörkret utanför kommunhuset i Tusby på torsdagsmorgonen.

Elever och personal togs under onsdagen om hand av en krisgrupp som upprättades i kyrkan i Jokela.

Tuuli Lukinmaa, som är jämnårig med med den avlidne mördarden gick i samma klass i nio år. Hon beskriver honom som en tystlåten person som förändrades mycket på senare år.

”Trodde inte det om honom”

-Under högstadiet och gymnasiet förändrades han helt, han började likna en Hitler-anhängare, säger hon.

Men hon säger också:

-Man skulle aldrig ha kunnat tro det här om honom.

Skolmassakern påverkar även SVT:s tablå. Gus Van Sants film Elephant som delvis är baserad på dödsskjutningen på Columbine High School var planerad att visas klockan 22.25 i kväll. Men SVT anser att det efter händelserna i Finland är olämpligt att sända filmen just nu. Istället visas den franska filmen Swimming pool av Francois Ozon.

Bakgrund: Skottdramer i skolor

Det värsta skolvåldsdådet på senare år inträffade på Virginia Tech-universitetet i USA i april då en 23-årig student sköt ihjäl 32 andra. Gärningsmannen som led av mentala problem sköt till slut sig själv.

Ett annat känt fall är massakern på högstadieskolan Columbine i april 1999. En 17-åring och en 18-åring sköt ihjäl tolv elever och en lärare och till slut även sig själva i småstaden Littleton i Colorado.

Många som senare begått våldsdåd i skolor har nämnt de två gärningsmännen som förebilder.

I december 1989 sköt en 25-årig man i den tekniska högskolan i Montreal ihjäl 14 kvinnor. Också han begick sedan självmord.

Den blodigaste skolmassakern i Europa inträffade i Erfurt i östra Tyskland i april 2002. En tidigare elev dödade 17 personer som hämnd för att han hade relegerats. Även han tog sitt liv.

I mars 1996 anföll en beväpnad man grundskolan i Dunblane i Skottland. Innan han tog sitt liv hann han döda 16 barn och deras lärare.

Källa: (TT-FNB)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.