”Det var väldigt mycket folk, men samtidigt var det en tyst och lugn marsch”, säger SVT:s Elin Jönsson på plats i Moskva. Foto: TT

Sorgemarsch för Nemtsov

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationen mot Rysslands president Vladimir Putin i Moskva förvandlades till en sorgemarsch, efter mordet på oppositionsledaren Boris Nemtsov. – Det var en väldigt fin stämning, säger SVT:s korrespondent Elin Jönsson som var på plats vid marschen i Moskva.

På fredagen sköts den ryske oppositionsledaren Boris Nemtsov till döds med fyra skott nära Kreml i centrala Moskva. Han skulle ha lett den protestmarsch mot Putin och regeringen som nu istället har förvandlats till en sorgemarsch.

Med plakat som ”jag är inte rädd”, ”han för Rysslands framtid” och ”hjältar dör aldrig” tågade tusentals människor genom Moskva för att hedra Boris Nemtsovs minne.

Boris Nemtsov

– Det var väldigt mycket folk, både unga och gamla. Samtidigt var det en lugn och tyst marsch, ingen ropadde några slagord, säger Elin Jönsson. 

Det är svårt att säga hur många som deltog, enligt den ryska polisen var det 7.000, arrangörerna säger 20.000.

– Så det var väl någonstans där emellan, säger Elin Jönsson.

Många i marschen hade blommor och ryska flaggor.

– Det var slående att så många hade flaggor, det är som att folket vill ta tillbaka sin flagga, säger Elin Jönsson.

Wallström: Viktigt att vi ger vårt stöd

– Vi får hoppas att det här ytterligare mobiliserar konstruktiva krafter och de som står upp till försvar för det fria ordet och en livaktig demokratisk debatt. Det är också viktigt att vi ger vårt stöd till de krafterna, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.

Hundratals Moskvabor samlades under gårdagen för att lägga blommor vid den plats där Nemtsov mördades.

– Jag tror att man är djupt skakad också i Ryssland. Det är nog många som inte upplevde att han kunde ses som ett direkt hot mot någon, ändå avrättas han på det här sättet, säger Wallström.

Minneshögtid istället för protest

Att marschen blev till en minneshögtid istället för en protestmarsch gjorde att fler människor slöt upp tror SVT:s Rysslandkorrespondent. Demonstranterna tågade över bron där Nemtsov mördades.

– Man hade sökt tillstånd för 50.000 deltagare, det är väldigt många för en demonstration i Moskva. Men man har infört mycket hårdare lagar mot demonstrationer, både för organisation och deltagande. Just att det blir en minneshögtid kommer att få många människor som inte skulle vågat gå ut att komma ut i dag och att det blir ett stort antal, säger Elin Jönsson på plats i Moskva.

”Sorts konspirationsteori som många tror på”

Både från åklagarhåll och från president Vladimir Putin har det talats om att mordet kan ha begåtts som en provokation.

– Det här att man använder ordet provokation är väldigt vanligt och när Putin säger så menar han att det finns krafter som vill skapa oro i det ryska samhället som vill skapa revolution eller ett Majdan i Ryssland och att det är de som har dödat Nemtsov. Det är ju en sorts konspirationsteori som jag har väldigt svårt att tro på, det verkar väldigt långsökt och cyniskt, men det finns absolut många här som tror på den versionen, säger Elin Jönsson.

Fakta: Boris Nemtsov

Boris Nemtsov, född i Sotji 1959, sågs som ett ungt ekonomiskt ”geni” när han 1991 utsågs till guvernör i miljonstaden Nizjnij Novgorod. Sex år senare utsågs han till biträdande premiärminister under president Boris Jeltsin. Han sågs under en tid som den ledande kandidaten till att efterträda Jetsin på presidentposten. I stället utsågs den relativt okända chefen för säkerhetstjänsten FSB, Vladimir Putin, först till premiärminister (1999)och sedan till president (2000).

Efter att ha grundat högeralliansen SPS satt han i parlamentet 1999-2003. Från 2008 har han varit en av ledarna för oppositionsalliansen Solidaritet, tillsammans med förre schackvärldsmästaren Garri Kasparov och en av de starkaste ryska rösterna mot presidenten.

Nemtsov anklagade Putin för att aktivt delta i striderna i Ukraina och fördömde annekteringen av Krim, vilket gjorde honom än mer impopulär i Kreml. Nemtsov kritiserade även OS i Sotji 2014 och hävdade i en granskning att stora summor hade stulits under planeringen och byggandet av de olympiska spelens anläggningar.

Boris Nemtsov lämnar fyra barn efter sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boris Nemtsov

Mer i ämnet