Militären i Thailand har infört undantagstillstånd och just nu pågår ett antal krismöten i landet, säger Niklas Sjögren.
– Regeringen har ett möte, rödskjortorna, alltså regeringsanhängarna, har ett och regeringsmotståndarna funderar säkert också på hur de ska agera.
Det som hände i dag var att militära förband som var placerade strax utanför Bangkok tog sig in i staden och tog kontroll över alla de stora tv-stationerna, säger frilansjournalisten Mikael Töpffer i Bangkok till SVT Gomorron.
– De besatte också knutpunkter i centrala Bangkok, som infartsleder och stora vägkorsningar. De har sagt att det inte är en kupp, men tittar man på vad de faktiskt gör är det någon form av kupp, ett militärt övertagande, säger Mikael Töpffer.
Han säger också att människor ännu inte har reagerat nämnvärt på militärens inmarsch i staden.
– Här i Thailand är man van vid militärkupper. Det är nästan en del av politiken här. De brukar inte vara så blodiga.
Alla väntar på nästa drag
– Alla väntar på militärens nästa drag. Det kanske kommer att visa på vilken sida de tänker ställa sig. Om de tydligt väljer sida, befaras stora demonstrationer från den andra sidan. Ingen vet vilken sida som kan känna sig som segrare, säger Niklas Sjögren.
Just nu märks inte så mycket av undantagstillståndet i Bangkok annat än att det är fler militärer än vanligt på gatorna, säger han. Samma sak säger Lars Ryderstad, präst i Svenska kyrkan i Bangkok, som TT har talat med:
– Där jag har gått i dag har jag inte sett någon skillnad mot tidigare. Om det förekommer oroligheter så måste det nog vara i närheten av regeringskvarteren.
– Det som har hänt var oväntat, men jag har inte märkt några större reaktioner hos folk jag mött. Människorna här är ganska vana och militären har gått ut och sagt att det inte är en kupp och att invånarna inte ska vara oroliga. Det är ju något vi måste utgå i från, säger han.
– Vardagslivet verkar inte beröras, åtminstone inte ännu, säger Lars Ryderstad.
Tre olika scenarier
Niklas Sjögren ser tre möjliga scenarier den närmaste tiden:
– Ett är att militären själv tar över ledningen av landet, alltså en militärkupp, men det skulle rödskjortorna och regeringen vara starkt emot. Eller så utnämner militären en så kallat neutral regering – det skulle också rödskjortorna och den nuvarande regeringen vara emot. Men de som demonstrerat i ett halvår mot regeringen vill det, i så fall skulle militären gå deras ärende. Den tredje möjligheten är att militären bara bevarar lugnet i landet tills det blir nyval – vilket är vad rödskjortorna hoppas på.
Hur är relationen mellan regeringen och militären?
– Den är väldigt dålig. Framför allt är den dålig mellan regeringens anhängare och militären. Undantagstillståndet infördes utan att militären först pratade med regeringen.
Vad tror du själv kommer att hända?
– Det är det ingen som vet. Jag kan tänka mig att militären infört undantagstillstånd för att begränsa rödskjortornas möjlighet att demonstrera. Motståndarna har hållit på att demonstrera i ett halvår och har kunnat röra sig obehindrat i Bangkok. Men nu har rödskjortorna flaggat för att de inte vill hålla sig lugna längre – och då införs undantagstillstånd, säger Niklas Sjögren.
Han säger också att militären har beordrat rödskjortorna att hålla sig utanför centrala Bangkok och att de inte har kommit in i centrum sedan november.
Om inte militären hade infört undantagstillstånd, vad skulle då utvecklingen ha blivit?
– Regeringen vill ju hålla val i juli men motståndarna är mycket emot det. Även valnämnden har sagt att den inte vill gå vidare med valen om inte säkerheten förbättras. Valnämnden har också beskyllts för att gå motståndarsidans ärenden.
Men Thailand måste ju hålla val – premiärministern och flera ministrar har tvingats avgå.
– Ja men problemet är att valen alltid vinns av regeringssidan. Det är därför regeringsmotståndarna inte vill ha val utan vill tillsätta en regeringen. Frågan är vem som i så fall skulle utnämna regeringen – kungen? 2006 var det en militärkupp och då tillsatte militären en utnämnd regering.
Vill ha dialog
Thailands arméchef säger att undantagstillstånd kommer att råda tills ”fred och ordning återskapats”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Han säger också att armén kommer att ta itu dem som använder vapen och skadar civila, och han uppmanar politiska grupperingar att tala med varandra.
General Prayut Chan-O-Cha manar de båda sidorna i konflikten till dialog.
– Vi är mitt i processen att bjuda in båda sidor till samtal. Men läget är inte normalt för närvarande, det är därför vi har utlyst undantagstillstånd, säger generalen till AFP.
Thailands tillförordnade premiärminister säger att han uppmanat valkommissionen att organisera ett val till den 3 augusti, skriver Reuters.