I Spanien har man i flera städer de senaste åren protesterat mot turism och särskilt uthyrning av bostäder till turister. Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Spanska städer försvårar uthyrning av bostad till turister

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att bli svårare för turister att hyra bostad i de spanska turiststäderna. Flera städer inför hårdare tag för att begränsa uthyrningen till turister. I Madrid har man i sommar fattat ett beslut som gör 95 procent av de lägenheter som hyrs ut till turister olagliga.

Framväxten av tjänster som förmedlar bostäder åt turister, såsom Airbnb, har genererat stora problem för några av världens turistmagneter. Sedan några år har städer som Berlin och Paris därför satt upp hinder för att på olika sätt begränsa uthyrningen av vanliga bostäder till turister, exempelvis är det vanligt med gränser för hur många dagar om året man får lov att hyra ut sin lägenhet. Men i en del spanska städer har den sortens begränsningar inte gett någon större effekt.

Lett till hyreshöjningar

Huvudproblemet man pekar på är att etablerandet av dessa tjänster har bidragit till rejäla hyreshöjningar i de centrala delarna av de populära turistdestinationerna. I Madrid har hyrorna höjts med 27 procent mellan 2013 och 2017 och i regionen Katalonien, där Barcelona är huvudstad, med hela 49 procent. Det gör att städernas egna invånare trängs ut ur stadskärnorna och på Ibiza har hyreshöjningarna till och med lett till problem med att locka till sig arbetskraft såsom läkare eller poliser då de höga hyrorna avskräcker, rapporterar El País.

Men det finns också de som menar att turisterna som hyr lägenheter är stökiga, högljudda och smutsar ner.

95 procent av bostäderna blir olagliga

I Madrid har man därför i sommar beslutat att bara lägenheter som har en egen ingång till gatan ska få hyras ut till turister. Det innebär att 95 procent av de lägenheter som idag används som semesterboenden inte längre kommer få lov att hyras ut, enligt en uträkning av Madrids stadsförvaltning. Madrid inför också att man kommer behöva ett tillstånd för att hyra ut en lägenhet i mer än tre månader om året.

I Barcelona införde man redan 2012 att alla som hyr till turister måste registrera bostaden och få ett tillstånd och de senaste tre åren har man aktivt legat på dem som hyr ut utan tillstånd. Bland annat har bostadsförmedlingstjänsterna Airbnb och Homeaway fått stora bötesbelopp för att de förmedlat bostäder som saknat tillstånd. Staden har också anställt 40 personer till att jaga dem som hyr ut olagligt.

Många bostäder har tagits bort

Mellan juli 2016 och juli 2017 lyckades Barcelona få bort drygt 2 300 bostäder som saknade tillstånd från marknaden och nästan 3 500 som hyrde ut fick böter. Staden satsar också på att informera turister och få dem att anmäla uthyrare som inte är registrerade.

I Palma de Mallorca har man i juli beslutat att förbjuda uthyrningen av lägenheter till turister och tillåter bara uthyrning av hela villor i vissa områden, enligt El País.

Och i Valencia och Bilbao tillåter man bara uthyrning till turister av lägenheter som befinner sig på byggnaders bottenplan, rapporterar El Periódico.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.