Tiotals miljoner spanjorer går till valurnorna i dag. Foto: Henrik Silver

Historiska valet i Spanien oroar

Uppdaterad
Publicerad

I dag går miljoner spanjorer till val. SVT Nyheter sänder live från klockan 14.15. På plats finns vår reporter Henrik Silver.

60-årige Mariano Rajoy försöker symbolisera stabilitet när han i dag utmanas av ledare från en yngre generation i Spaniens parlamentsval. Vissa väljare vill att makten fördelas på fler partier, andra fruktar politisk oreda.

– Jag vill att saker förändras och att inget parti får majoritet så att ingen kan göra som den vill utan att lyssna på andra, säger den 30-årige ingenjören Augustin Aduriz, som lade sin röst på utmanarpartiet Podemos när vallokalerna öppnade.

Val i Spanien 2015

Sedan demokratiseringen efter diktatorn Franco har det alltid varit Rajoys högerparti PP och socialdemokratiska PSOE som slagits om makten i Spanien. Först nu har tvåpartisystemet slagits i bitar.

Utmanare

De främsta utmanarna heter Ciudadanos och Podemos, partier som vuxit sig starka i de senaste årens protester mot ekonomisk kris. De hotar i dagens val att gå om PSOE och hamna nära PP:s röstsiffror.

Inget parti väntas komma i närheten av egen majoritet, så även om premiärminister Rajoy får flest röster lär någon form av kohandel mellan partierna vänta efter valet.

PSOE:s 43-årige ledare Pedro Sánchez har inte lyckats lyfta sitt parti, som förlorade makten i förra valet 2011, i valrörelsen. Därmed har dörrarna till makten öppnats för Podemos och Ciudadanos unga stjärnskott till partiledare, 37-årige Pablo Iglesias och 36-årige Albert Rivera.

Oroar sig för oreda

Vissa väljare oroar sig för konsekvenserna av en jämn valutgång.

– Om det inte blir någon majoritet och många partiet får något att säga till om, kan det bli en del oreda, säger 50-åriga hemmafrun Josefa Robledillo, som röstade på PP, till Reuters.

Finanskoncernen Unicredit kallar i en analys valet historiskt. ”Det faktum att en jordbävning äger rum i det spanska politiska systemet märks i ett valdeltagande som väntas uppgå till 80 procent, vilket kan jämföras med 69 procent 2011”, heter det i analysen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Spanien 2015

Mer i ämnet