Stora demonstrationer mellan högerextreme Richard Spencers (i mitten) anhängare och motdemonstranter Foto: tt

Stora protester vid högerextremt Florida-tal

Uppdaterad
Publicerad

Lokalt undantagstillstånd var utlyst och säkerhetspådraget enormt när den högerextreme ideologen Richard Spencer, känd för teorier om vit överhöghet, höll tal vid University of Florida i Gainesville.

I en telefonintervju med nyhetskanalen CNN sade sig Spencer vara ”smickrad” av undantagstillståndet.

– Jag är jämförbar med orkaner, invaderande arméer och zombie-apokalypser, sade han delvis på skämt men lade till att han tyckte att undantagstillstånd var för mycket.

Stora skaror demonstranter skanderade ”vi vill inte ha ditt nazist-hat, försvinn” när Spencer anlände till universitetet under extremt stor polisbevakning.

Spencer svarade: ”Jag försvinner inte. Jag kommer att vara här hela dagen om jag behöver”, rapporterar CNN.

Befarade sammanstötningar mellan motdemonstranter och Spencers anhängare uteblev dock. De två lägren separerades av ett enormt polisuppbåd.

Koppling till Trump

Spencer blev känd för den stora allmänheten när han, i ett tal efter president Donald Trumps valsegel i fjol, gjorde en naziliknande hälsning med armen utsträckt. ”Hail Trump” och ”Hail victory”, skanderade han tillsammans med åhörarna, enligt en videoinspelning som publicerades av tidskriften The Atlantic. Slagorden kan översättas med ”hylla Trump/segern” men också ses som en anspelning på nazisternas ”Heil Hitler”.

Långt dessförinnan hade Spencer grundat sin nationalistiska tankesmedja National Policy Institute. Han anses också vara den som myntat begreppet alt-right-rörelserna, en paraplybenämning på en skara högerextremistiska rörelser som i stort anser att de ”attackerats” av multikulturella krafter som vill underminera vitas ställning. Vissa av dem är antisemitiska, andra islamofobiska eller öppet rasistiska och flera kvinnofientliga.

Alt-rightrörelserna har varit i fokus det senaste året eftersom de anses ha en koppling till Steve Bannon, Trumps nu avskedade chefsstrateg. Bannon var före tiden i Trumps kampanj och jobbet i Vita huset chef för den extrema nyhetssajten Breitbart, en post han nu gått tillbaka till. Och Bannon själv har beskrivit Breitbart som en plattform för alt-right-åsikter.

”Kapar” universitet

Under året har Spencer utmanat USA:s grundlagsskyddade yttrandefrihet genom att hålla kontroversiella tal på olika universitet, anföranden som ofta resulterat i stora protester. Han har också lett demonstrationer i Charlottesville i Virginia, protester som stadsföreträdare säger även innefattat Ku Klux Klan-medlemmar.

University of Floridas rektor W Kent Fuchs sade till nyhetsbyrån AP att Spencer ”kapar” statliga universitet, som enligt grundlagens första tillägg är skyldiga att tillhandahålla forum för talare.

Fakta: De högerextrema alt-right-rörelserna

Alt-right-rörelserna är en paraplybenämning på en skara högerextremistiska rörelser. Inom dessa finns antisemitiska, islamofobiska, kvinnofientliga och öppet rasistiska grupper. Gemensamt för dem är teorier om vit identitet och vit överhöghet. Det europeiska arvet understryks ofta.

Rörelsens anhängare ser det politiskt korrekta som sin främsta fiende och riktar stark kritik mot USA:s vänsterliberala. Men traditionella konservativa får också ris, de kallas ”cuckservatives” en blandning av ordet cuckold, som kan översättas med bedragare, och konservativ.

Det är svårt att uppskatta hur många som bekänner sig till alt-right-rörelserna, en sammanfattning av bland annat mejllistor som gjordes i fjol landade på uppskattningsvis 25 000–30 000. Political Research Associates, en medborgarrättslig tankesmedja som forskar på högerextrema grupper, räknar antalet medlemmar i tiotusentals men uppskattar att grupperna har tyst stöd av hundratusentals.

Begreppet alt-right är en förkortning av The Alternative Right (den alternativa högern). Det myntades av ideologen Richard Spencer 2008. I en intervju med public servicekanalen NPR har Spencer sagt att hans mål är en framtida etniskt vit stat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.