Piotr Stasinski på liberala tidningen Gazeta Wyborsza talar om en maktens arrogans. Foto: Pablo Torres/SVT

Splittrat Polen möter misstro i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Bara tre månader efter det konservativa partiet Lag och Rättvisas (PiS) massiva valseger har Polen drabbats av en kraftig politisk baksmälla. Stödet för PiS har redan minskat kraftigt och allt fler ser nu oroande tecken på ett sedan länge planerat skifte från en öppen, liberal demokrati till ett auktoritärt system.

Där ute är kvällen är mörk, fuktig och kall. Och även om inomhustemperaturen i polska statstelevisionens TVP:s lokaler är betydligt behagligare, är stämningen ändå kylslagen. För här pågår förberedelserna för Tomasz Lis:s sista politiska talkshow, en polsk motsvarighet till SVT:s Agenda. Och Lis är en polsk kombination av Aftonbladets Lena Melin, Expressens K G Bergström och Dagens Nyheters Ewa Stenberg.

Showen läggs ned

Han har just fått veta av den nye kanalchefen Matiej Chmiel att hans show ska läggas ner. När jag fångar Chmiel i en korridor och frågar varför, säger han:

Polens nya medielagar

– Hans kontrakt gick ut.

Så det har inget med innehållet i hans program att göra, undrar jag.

Chmiel betraktar mig en kort stund, ler ett svagt leende och säger sedan:

– Det vore naivt av mig att neka till att det inte hade med innehållet att göra. För mig är det självklart att jag som chef ska kunna ha synpunkter på val av ämnen och vilka som bjuds in till programmet.

Och detta var villkor Tomasz Lis inte kunde ställa upp på. Men han är ändå ganska osentimental inför sin talkshows snara händanfärd.

– Eftersom mitt program bojkottas av presidenten, premiärministern och alla ministrar i den nya regeringen går det inte längre att låtsas att det här är en politisk talkshow. Programidén är en död idé och nu återstår bara begravningen, säger Lis och ler ett sarkastiskt leende. 

Tillsatta av regeringen

Chmiel är en av de chefer i den allmänägda televisionen och radion (public service) som nu utsetts direkt av regeringen sedan de gamla cheferna sparkats.

– Public service har alltid varit politiskt styrt under de 25 senaste åren och så är fallet också i dag. Det är ingen skillnad idag mot hur det var före valet, säger Chmiel.

Men Lis bara fnyser åt Chmiels påstående.

– Den förra regeringen ledd av Medborgarplattformen tog makten 2007. Men cheferna i public service byttes ut först fyra år senare. Den här regeringen sparkar cheferna två månader efter att den tillträtt, säger han.

Hastigheten förskräcker

Och själva hastigheten med vilken stora och grundläggande förändringar just nu genomförs i Polen har orsakat demonstrationer, fördömanden från EU, regeringar och oberoende organisationer. Ett frontavsnitt är medielagarna. Tidigare fanns en nationell styrelse som utsåg cheferna för public service-medierna. Nu utses de direkt av regeringen.

Och den polska författningsdomstolen, som ska kontrollera att regeringens beslut inte strider mot lagen, har nu både fått nya regeringslojala domare och ändrade röstregler. De nya reglerna kräver nu två tredjedels majoritet, och därför blir det mycket svårare att enas om kritiska beslut mot regeringen.

Piotr Stasinski, vice chefredaktör för liberala Gazeta Wyborsza, talar om en maktens arrogans.

– Författningsdomstolen är numera paralyserad. Regeringen vänder upp och ner på allt, från en öppen liberal demokrati mot autokrati, säger han.

Stasinski berättar om planer på att ersätta 1.200 chefer i den offentliga förvaltningen. Och redan har cheferna för kontraspionaget och underrättelsetjänsten sparkats.

Dömd för maktmissbruk – nu chef

De har ersatts av Mariusz Kamiński. Kamiński är en tidigare chef för den polska antikorruptionsbyrån och dömdes nyligen till tre års fängelse för maktmissbruk.  Men han benådades av den nye president Andrzej Duda och med honom får PiS en lojal chef för myndigheter med stor makt.

De snabba och grundläggande förändringarna har fått EU-kommissionen att ifrågasätta om inte Polen bryter mot vissa grundläggande krav på demokrati och maktdelning som unionen ställer på sina medlemmar. Och nu, när EU-kommissionen ska inleda en granskning av den polska regeringens beslut, välkomnas det förstås av de polacker inte röstade för PiS i höstens parlamentsval.

”Har levt under förtryck”

Men PiS-anhängare ser EU:s kritik som en inblandning i Polens inre angelägenheter. Cezary Gmyz, producent och programledare för den katolska Tv-kanalen Republica, är mycket upprörd:

– Vi katoliker och nationalister har levt under ett liberalt förtryck de senaste åtta åren. Nationalistiska och religiösa åsikter har fått stå tillbaka för multikulturalism och vänsterpropaganda. Men då var det ingen inom EU som reagerade. Nu, när vi vunnit makten i öppna och fria val, då plötsligt reagerar EU, säger Gmyz.

Tomasz Lis rycker på axlarna åt den sortens åsikter.

– Jag är ganska säker på att vi som oberoende journalister och medborgare kommer att vinna till slut. Men uppriktigt sagt kommer det att bli smärtsamt och jag har ingen aning om hur lång tid det kommer att ta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polens nya medielagar

Mer i ämnet