Premiärministern avgår efter protester i Sri Lanka

Uppdaterad
Publicerad

Utgångsförbud har införts i Sri Lanka efter att minst fem personer dödats och nära 200 skadats i sammandrabbningar under de regeringskritiska demonstrationerna. Samtidigt meddelar landets premiärminister, Mahinda Rajapaksa, att han avgår, rapporterar BBC.

– Sri Lanka behöver mycket mer än att byta ledare, säger SVT:s Asienkorrespondent Ulrika Bergsten.

De regeringskritiska protesterna i Sri Lanka startade efter månader av strömavbrott och brist på bränsle, mat och mediciner. De flesta demonstrationerna har varit fredliga men i huvudstaden Colombo har minst fem personer dödats och 200 skadats i ett våldsutbrott under måndagen, enligt myndigheterna. Demonstrationerna utanför det gamla palatset tilltog under förmiddagen och kulminerade när människor försökte storma byggnaden, enligt SVT:s asienkorrespondent Ulrika Bergsten.

– Trots utegångsförbud är det fortfarande en del människor ute och protesterar. Det har varit lite kaotiskt, en del försöker ta sig hem och andra protesterar nu mot utegångsförbudet, säger Ulrika Bergsten.

Premiärministern avgår

Vid lunchtid på måndagen meddelande landets premiärminister, Mahinda Rajapaksa, via sin talesperson att han avgår från sin post efter massprotesterna mot regeringens hantering av den ekonomiska krisen, rapporterar BBC.

Enligt en avskedsansökan som skickats till premiärministerns bror, president Gotabaya Rajapaksa, är syftet med avgången att möjliggöra för en ny ”samlingsregering”. 

I Nittambuwa, nordväst om huvudstaden Colombo, uppges en parlamentsledamot för regeringspartiet ha dödats. Amarakeerthi Athukoralam ska ha öppnat eld mot två personer som blockerade hans bil. Kort därefter hittades han död i en byggnad intill där han ska ha sökt skydd.

Djupaste krisen på årtionden

Den ekonomiska krisen i Sri Lanka är den djupaste på årtionden. Det svåra läget har bland annat orsakats av brist på utländsk valuta och regeringen har löpande gjort av med mer pengar än vad som kommit in till statskassan. För varje ny kris har man tagit av statens reserver – och nu är pengarna slut. Enligt Ulrika Bergsten är inte ett byte av ledare tillräckligt för att lösa krisen – landet kommer troligtvis behöva hjälp utifrån.

– Att byta minister innebär inte mirakulöst mer pengar i statskassan. Det räcker inte att ge mer pengar till en person som tidigare inte klarat av att sköta sin ekonomi, det måste till något nytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.