Bengt Norborg, Christofffer Wendicck och Tilde Lewin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hur väl behandlad blir man egentligen som journalist i Kina?” – hör SVT:s utrikeskorrespondenter svara på tittarfrågor om livet på resande fot. Foto: SVT

SVT:s korrespondenter svarade på tittarnas frågor

Uppdaterad
Publicerad

De är med där det händer – runt om i världen – för att ge det senaste och viktigaste. I en stor livesändning berättade SVT:s korrespondenter om arbetet bakom kameran. Under programmets gång chattade korrarna även med er tittare, och hela chatten går fortfarande att läsa.

Är ni aldrig rädda när ni bevakar krig? Hur gör ni med familjelivet? Hur många språk måste man kunna för att bli korrespondent? Svaren på de frågorna, och många fler, finns att läsa här nedan.

Hela sändningen med korrespondenterna live från Stockholm går att se på SVT Play.

Korrespondenterna live

Erik • Jag vet att synen på exempelvis Ryssland och deras anfallskrig är helt annorlunda i Afrika och Asien än i Västeuropa. Varför berättar ni inte om det?

Det är ett viktigt och intressant ämne. Johan Ripås får sätta tänderna i det helt enkelt.

Pinnat inlägg

Stort stort tack för alla frågor. Det har formligen FORSAT in frågor, och jag har själv skrivit så fingrarna brinner. Nu ska vi in i studion och avsluta programmet. Tack för att ni varit med oss ikväll, och glöm inte att följa vår rapportering här, men också i våra sociala medier där vi visar mer av livet bakom kulisserna. Trevlig kväll!

Michael Pinotti • Verkar vara svårt att komma igenom. Tycker att min fråga till Samir var både relevant och viktig. Nu stämplar jag ut

Hej Michael! Det trillar in en massa frågor och korrarna försöker svara på så många de kan!

PeKå • Självklart är hat och hot inte okej, rätta mig om jag har fel kan det vara som så att en hel del berättigad kritik istället ses som hat. Och kan brist på självinsikt och ignorerande av kritik i själva verket drivit på verkligt hat och hot?
Vi ser nu hur makten i UK och även EU kraftigt vill begränsa folkets yttrandefrihet genom att straffa vanligt folk det kommer bara leda till mer frustration mot politiker och media som ingnorerar verkligheten. Det är därför jag ser det som så viktigt att SVT rapporterar konskvensneutralt oavsett vem som gynnas eller missgynnas och det ligger ligger i riktlinjerna. (Ska stå) för saklighet och opartiskhet. Om en stor del ser det som att ni inte lever upp till detta ökar det risken att det kommer hat och hot, håller ni med i hur jag ser det?

Jag tycker absolut att vi ska lyssna på den kritik som riktas mot oss och vara ödmjuka inför uppdraget. Även om vi tycker att vi gör ett korrekt jobb kan det alltid bli bättre och vi måste vara transparanta ...

Agata • Vad var era favoritämnen i skolan?

Ändå sedan jag var liten har jag varit fascinerad av geografi.

Lovisa • Hejhej! Vad tänker ni om att våra nyheter i Sverige, borde vara mer nyanserade? Hur skulle ni behöva göra för att visa andra aspekter, sidor av världen?

Ja det är jätteviktigt att nyheterna blir nyanserade. Det är ett av de viktigaste skälen till att jag vill vara USA-korrespondent, att jag tycker att det krävs att vi är på plats för att fånga just de olika nyanserna. Jag tycker vi lyckas ganska bra på det, men en jättestor utmaning för mig är hastigheten med vilken nyheter - ibland onyanserade - sprids i USA.

Christel från Kristianstad • Samir, och övriga som är i krigszoner, är ni aldrig rädda när ni bevakar krig? Och en sak till: de som sitter i studion i Sverige, varför avslutar de inte med att säga till er, att ni ska vara rädda om er? Det hade varit lämpligt, kan jag tycka. Jag ber er i alla fall, att vara rädda om er❣️

Tack för omtanken Christel. Ibland kan jag känna rädsla inför ett uppdrag i krigszon - men det brukar gå över när man väl är på plats. Men vi försöker alltid sätta säkerheten främst.

Erik • Hej jag undrar inget. Tycker personligen att personfokuset på korrespondenterna är totalt överdrivet. De är journalister som ska rapportera och göra ett jobb. De är knappast experter på något, låt de sitta i bakgrunden och sluta göra budget-tv med korrespondenter som säger floskler och självklarheter. Håller ni med?

Hej Erik,

Vi är nog många som håller med. Vi själva är ju besatta av att berätta historier om andra människor. Samtidigt säger våra chefer att det finns ett stort intresse för oss och att många också upplever en trygghet i bevakningen om de "känner" oss lite. Vi skulle också alla vilja göra massor av fördjupning och analyser med vi ska nå ut till alla och nyhetsformatet är kort så vi måste försöka uttrycka oss kort och tydligt och sammanfatta en hel del. Vi gör bara det här programmet en gång om året så förhoppningsvis stjäl det inte så mycket från bevakningsbudgeten.

Känner ni att ni får nog med stöd för att bearbeta allt ni sett och upplevt, t.ex. i Mellanöstern? • Känner ni att ni får nog med stöd för att bearbeta allt ni sett och upplevt, t.ex. i Mellanöstern?

Hej, jag tycker vi får stort stöd. Den bästa bearbetningen är att rapportera - då känns allt meningsfullt. Samtidigt pratar vi kollegor ofta igenom våra upplevelser.

Peter • Hej! Fråga till Fouad: J.D Vance är senator från Ohio och är republikan, men hur kan den andra senatorn från Ohio vara demokrat om valen fungerar som ”The winner takes it all”?

Varje delstat har två senatorer - och de väljs var för sig i två olika val. Så JD Vance vann sin senatsplats 2022 i kamp mot Tim Ryan, medan den andre senatorn, demokraten Sherrod Brown vann sin plats 2018 - mot republikanen Jim Renacci

Debora Pacchetti Harper • Väljer ni era uppdrag?

Hej Debora,

Jag brukar ha en lista med idéer som jag presenterar för redaktören. Ofta har redaktören, fotografen och vår lokale medhjälpare också idéer. När vi kommer på plats kan det bli sånt nyhetsläge att vi får slänga alla uppslag och bara följa det som händer och försöker skildra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.